Už tři stovky českých vlajek rozdal občanům města starosta Tomáš Hocke. Ve snaze posílit a upevnit povědomí i hrdost k hodnotám národa v duchu masarykovské tradice. A zejména k místním lidem, kteří se zasloužili o vznik Československa či v tomto duchu podstoupili mnohé oběti, zejména při nacistické okupaci a v době totalitní nesvobody.

„Vnímám jako svoji povinnost připomenout všem občanům tyto bouřlivé doby a srovnávám to s ostatními západními demokraciemi v Evropě," řekl tento týden Tomáš Hocke u přípravy květnových oslav osvobození města. Jeho vlajky prý získaly oblibu, protože je občané na své domy vyvěšují téměř pravidelně po všechny státní svátky.

Starostu Hockeho k tomu inspirovali především sami lidé, kteří kriticky vystupovali už proti minulému režimu. Ty, jenž byli v minulosti souzeni a zavíráni, dnes průběžně navštěvuje, protože je považuje za skutečné hrdiny.

Starosta lidem rozdal stovky státních vlajek

Městští zastupitelé nově přijali i návrh známého žurnalisty Milana Brunclíka, a vyhlásili i den 28. května za městský sváteční den. To je totiž termín, kdy město oficiálně opustil poslední sovětský voják ze zhruba šestitisícové posádky zdejší armády, která odešla z Turnova 28. května 1990, jako z prvního města v republice, díky odvaze a iniciativě Václava Šolce, Josefa Kunetky, Brunclíka a vládního zmocněnce Michaela Kocába.

„Prvně jsme začali o odsunu zdejších sovětských vojsk jednat už 1. ledna v rámci tehdejšího Občanského Fóra, pak 23. ledna, nato jsme 29. ledna přišli s takřka pěti tisíci občany sovětskému velení demonstrativně předložit podmínky jejich odchodu," doplnil pro Deník Josef Kunetka. Pro tento účel chystá starosta Turnova i padesátku vlajek s městským znakem, určených však jen pro budovy veřejných institucí, příspěvkových organizací a objekty podnikatelů. „Problematiku vzniku republiky, druhé světové války i dobu nesvobody na náš popud mnohem podrobněji vysvětlují učitelé našich škol dětem v osmých a devátých třídách v hodinách dějepisu a občanské výchovy," doplnila starostu jeho zástupkyně Petra Houšková.

(gr)