Báječný výhled, klidné prostředí, úchvatná příroda. Nejvýše položená horská osada v Krkonoších v nadmořské výšce 1000 metrů, kde byla první bouda postavena už v roce 1642. To jsou Horní Mísečky.

Sněhové kopečky z doznívající zimy tam přikrývají betonové základy. Jakmile se přiblíží květen, pověstný klid se rozplyne a začne dělnický cvrkot. Developeři z Prahy promění Horní Mísečky ve stavební arénu. Dostaví šest velkých domů, v nichž budou apartmány, ale také restaurace, wellness či bowling. Tři domy už stojí a zbývá dokončit interiér, další tři jsou rozestavěné. Hotovo má být do dvou let, nejlépe do konce roku 2018.

KLIENTI PŘEBĚHLI ZE ŠPINDLU

Investor vypadá spokojeně. Do projektu vložil čtvrt miliardy a zájem o apartmánové bydlení stoupá. „Z devadesáti apartmánů zbývá k prodeji třicet," sdělila Deníku zástupkyně developera Iveta Mikšíková, obchodní ředitelka Conmaco Mísečky. „Zájem vzrostl letos v zimě, v únoru a březnu jsme podepsali hodně smluv. Překvapilo mě, že klientela je vesměs česká, a patří do ní i místní lidé. Zájemci jsou z celé republiky i kraje, nejde pouze o lidi z Prahy. Několik klientů uteklo ze Špindlerova Mlýna. Lidé mají vlastní prostředky nebo využívají nižších úrokových sazeb na hypotéky," doplnila. Stejný investor již vybudoval před dvanácti lety první domy se 109 apartmány na Horních Mísečkách. „Klienti tam jsou spokojení a někteří zakoupili i apartmány, které se nyní staví," prozradila.

KRNAP JIM ZREDUKOVAL PROJEKT VESNIČKY

Proti realizaci se postavilo vedení Krkonošského národního parku a donutilo investora změnit plány. „Od roku 2008 jsme se snažili celý projekt zastavit," přiznal mluvčí národního parku Radek Drahný. „To ale bohužel nebylo možné, existovala k tomu vypracovaná právní stanoviska. Pokusili jsme se alespoň minimalizovat vliv druhé a třetí etapy, což se podařilo. Z plánových čtrnácti objektů se realizuje jen šest," zdůraznil Drahný. „Správa KRNAP žádala Ministerstvo životního prostředí o právní posouzení možnosti zastavit výstavbu druhé a třetí etapy. Odpověď byla, že při platném regulačním plánu, schváleném před rokem 2004, to není možné. Vystavili bychom navíc stát možným finančním dopadům za zmařenou investici," konkretizoval mluvčí postoj národního parku.

„Chtěli jsme vybudovat formát horské vesničky s náměstíčkem, všechno jsme koordinovali s obcí Vítkovice, ale plány jsme museli zásadně zredukovat," potvrdila za developera Iveta Mikšíková.

Správa KRNAP si navíc prosadila, že apartmánové domy nevzniknou na zelené louce, ale na půdorysu existujících staveb. „Zásadně se nám nelíbilo ani architektonické ztvárnění 1. etapy a chtěli jsme eliminovat i tento problém pro 2. a 3. etapu. Proto jsme oslovili Sdružení architektů Dům a město, které nám pomohlo snížit dopady na krajinný ráz," pokračoval Drahný.

DESET LET ČEKÁNÍ NA STAVEBNÍ POVOLENÍ

Developer splnil rovněž podmínku nevytvářet další parkovací místa. „Vyřešili jsme to umístěním garáží do objektů," reagovala Mikšíková.

Ačkoliv polovinu domů již stavbaři postavili a po dodělání vnitřního vybavení je kompletně dokončí, bydlet se v nich ještě nebude. „Podmínkou stavebního povolení je, že všech šest objektů musí být zkolaudováno dohromady," vysvětlila.

Byť developerovi blikla na semaforu zelená k realizaci projektu až po deseti letech, neztratil během dlouhého čekání vůli jej dokončit. „Trvalo skutečně deset let, než jsme splnili všechny podmínky a získali stavební povolení. Neodradilo nás to, investice byly vysoké," řekla obchodní ředitelka Conmaco Mísečky. „Nad stornováním projektu jsme neuvažovali, chtěli jsme náš boj dotáhnout do konce. Za každou cenu." Aby také ne, když investice dosáhla 262 milionů korun…

HNUSNÉ BARÁKY, KDE VÍTR HÝBAL ZÁCLONAMI

S výstavbou moderních domů přichází i konec historických ubytoven na Horních Mísečkách. Demolici zajišťuje investor, obec nebyla proti. „Šlo se do toho s úmyslem, že se zbourají hnusné baráky jako Kleč, Hořec, Cáchovna. Konečně mizí, to byla fakt katastrofa. Když foukal vítr, tak tam lítaly záclony," poznamenal Milan Rychtr, starosta Vítkovic v Krkonoších, pod které Horní Mísečky katastrálně patří. Místní reagovali podrážděně na výstavbu první řady apartmánových domů před dvanácti lety. „S tím měli problém. Teď už si zvykli. A dočkají se aspoň vyžití, protože po čtvrté hodině je tady mrtvo. Pokud tedy developer postaví vše podle plánů," uvedl.