„Baví mě život. Asi bych se už nemohla díky snížené pohyblivosti prstů podepsat, protože jsem si v září zlomila ruku, ale klávesnici na počítači ještě ovládám. To, co chci umět, jsem se naučila. Skypuju si se synem, který žije v Americe. Jsme víc v kontaktu, přes skype se i vidíme. A když udělám chybu, nemusím aspoň nic škrtat. A nějaké hry na počítači taky ovládám, luštím křížovky," svěřila se gratulantům, kteří jí přišli ve středu blahopřát společně se starostou Ivanem Adamcem.

Prožívala už několikátou oslavu v pořadí. „Byli za mnou kamarádi z mykologického kroužku, který dlouho vedl můj manžel Václav. Už nežije, ale převzal to tam po něm pan Kuráně a už jsou zase akční. Přinesli mi dort, který zdobily houby z mandlového těsta. Zažili jsme spoustu legrace, bylo to moc hezký," vzpomínala na jednu z oslav paní Ludmila.

Dekorace z hub jsou v jejím bytě na několika místech. „Houbaření byl náš život. K jídlu jsem mívala ráda míchaninu. A taky se pamatuji, jak jsme jednou na Krakonošovu neděli dělali v červnu půl metráku houbového salátu na chlebíčky," zasnila se a trochu smutně dodala: „Do lesa už se teď bohužel nedostanu. Naposledy jsem se vydala autobusem do lesa ke Dvoru, ale pak mi to ujel a dovezli mě zpátky jedni mladí lidé autem, když se to syn dozvěděl, tak říkal – mami, to už nikdy nedělej. Protože kdyby se ti něco stalo, kdepak by nás napadalo, hledat tě někde u Dvora," vyprávěla čiperná babička.

Ludmila Jakoubková z Trutnova slaví 100 let.Zdroj: Miloš Šálek
Gratulovat oslavenkyni přišel i trutnovský starosta Ivan Adamec.

Pochlubila se, že až do svých 89 let cvičila a nejradši měla bradla. Nechyběla ani na Spartakiádě. Však také před čtrnácti lety převzala od starosty Ivana Adamce ocenění za trenérství a cvičitelství. „Teď už by to nešlo, mám endoprotézy obou kolen. To mám z toho, jak jsme pod poštou měli cukrárnu a tam jsem si nohy oddělala právě běháním po schodech. Teď už schody moc nezvládám," řekla oslavenkyně.

Ludmila Jakoubková žádný recept na dlouhověkost nemá. Kromě toho, že přišla o sluch při oslavě jednoho Silvestra na náměstí, kde těsně vedle ní vybuchla petarda, vypadá jubilantka stále čile a plná chuti do života. „Málo jím a málo piju. Žiju tady v bytě sama a jsem spokojená. Už jsem byla šest neděl v domě s pečovatelskou službou, ale pak za mnou přišla vnučka a povídá: babičko, tohle není domov, to je jako v hotelu. A tak jsem se rozhodla zase vrátit domů. Jsem ještě soběstačná, jídlo si nějaké udělám. I když už toho moc nenavařím. Takhle mi to vše vyhovuje," spokojeně hodnotila svou situaci jubilantka.

Syn Jiří za maminkou jezdí z Chotěvic, druhý žije v Teplicích a třetí emigroval v roce 1969 do Ameriky. „Jednoduché to nebylo, za komunistů jsme se nedostali nikam, nejvýš do Maďarska nebo Bulharska," podotkl Jiří Jakoubek. Jeho maminka v Americe byla dvakrát. Mezi fotkami pěti vnoučat a mnoha pravnoučat kraluje i její oblíbený prezident Ronald Reagan.

Ludmila Jakoubková je jedním ze šesti Trutnovanů, kteří se dožívají letos sta a více let. Třem lidem je 105, po jednom slaví 103 a 101 let.

Vítala Masaryka, miluje klobásy. Nejstarší občanka Trutnova slavila 105 let
Vítala Masaryka, miluje klobásy. Nejstarší občanka Trutnova slavila 105 let
Ilustrační foto
Druhá občanka Trutnova má 105. narozeniny