První krok už město podniklo. Na základě připomínek místních obyvatel umožnilo výjezd z parkoviště U Nemocnice zpět do ulice Maxima Gorkého (na snímku ještě před změnou).

Vyřešit dopravu v zájmu občanů tak, aby byla pro řidiče i pro chodce bezpečná. To téměř před dvěma lety deklarovala trutnovská radnice a tehdy plánovala zadat vypracování studie Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice.. „Hledali jsme optimální řešení, které by napravilo jak přetíženost komunikací, tak nedostatek parkovacích míst," řekl včera starosta Ivan Adamec a dodal, že se město v loňském roce skutečně na zmíněnou fakultu obrátilo. „V rámci veřejného projednání vypracované studie měla možnost ji připomínkovat i veřejnost. Veškeré řešitelné podněty byly do konečné verze studie zahrnuty," informovala mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková. „Dopravní fakulta Jana Pernera nám poskytla komplexní odborné posouzení i s návrhem efektivního řešení a věříme, že jeho postupnou realizací dosáhneme maximálního komfortu a bezpečnosti všech, kteří se v lokalitě Kryblice pohybují. Tedy chodců i řidičů," řekl starosta Adamec.

Ze studie dopravní fakulty vyplývají zajímavé údaje. „Aktuální pokrytí teoretické potřeby stání ve večerních hodinách činí 41 procent, stání u nemocnice pak 48 procent. A to i přesto, že jsou zde maximálně využity veškeré dostupné plochy k parkování. Situaci komplikuje i fakt, že se oblast Kryblice vyznačuje hustou bytovou zástavbou, která má za vinu absenci nových lokalit pro výstavbu parkovacích ploch," přiblížila zjištěná data Michaela Dědková. Dopravní odborníci proto navrhují několik úprav, které by měly být zaváděny postupně. „Na základě doporučení chceme vést jednosměrku v ulici Kryblická, v úseku ulice Jiřího Wolkera a U Nemocnice. Tím se v této části navýší počet parkovacích míst v řádu desítek a řešení dává možnost výstavby chybějícího chodníku," přiblížil konkrétní plán Miroslav Franc, vedoucí odboru rozvoje města.

Další jednosměrka přichází v úvahu z ulice I. Olbrachta v úseku ulice J. Wolkera a M.Majerové. Změny dopravy v ulicích Kryblická a I. Olbrachta jsou podle France v rámci studie zásadní.

Fakulta navrhuje vznik nových parkovacích stání v některých úsecích ulic M. Majerové, J. Wolkera nebo S. K. Neumanna či I. Olbrachta. „Parkovací prostor bude rozšířený i na náměstí Osvobození nebo na parkovišti v ulici U Pramene," vysvětlil Miroslav Franc.

Plánovaných změn v organizaci provozu v ulicích je ještě více. „Stále se držíme i myšlenky vybudování parkovacích domů do budoucna," doplňuje Adamec. Další kroky budou záviset na městském rozpočtu, který zastupitelé projednají na zasedání 29. února. Město Trutnov zveřejnilo kompletní studii na svých webových stránkách www.trutnov.cz, kde je k dispozici všem občanům.