Zhruba polovinu představovala nová lahvová linka. „Nebyli jsme kvůli její výstavbě schopni ani vykrývat požadavky řetězců na nějaké navýšení, novou lahvovnu jsme spouštěli až v polovině roku, takže až teď jsme schopni reagovat na zvýšenou poptávku po lahvovém pivu," uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík.

V posledních letech podle něj klesá zájem o sudové pivo a roste o lahvové. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude podle Havlíka kolem 53 procent, zbytek je pivo lahvové. Svijanský pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi, v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací pivovar tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl.

Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy korun.

„Původně měl pivovar kapacitu zhruba 100 000 hektolitrů ročně, díky masivním investicím jsme loni mohli dodat na trh přes 600 000 hektolitrů piva," uvedl Havlík. Pivovar vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Pivovar zaměstnává 126 lidí.