Situaci, do jaké se ještě nedostali, museli na začátku ledna řešit dva muži z Čisté u Horek. Jiří Ryšálek a Jan Bursa pomohli těžce zraněnému muži z havarovaného auta a zachránili mu život. Po právu se tak od včerejška mohou jako 86. a 87. v pořadí pochlubit titulem Gentleman silnic. Dvojice mužů si kromě ocenění odnesla také chytré mobilní telefony s aplikací Pojišťovna, jejíž součástí je rovněž profesionální návod první pomoci.

Na střeše v potoce

Vážná dopravní nehoda se odehrála na začátku letošního roku. Poklidný večer v obci Čistá u Horek rozčísla dutá rána. „Seděli jsme u televize a najednou jsme uslyšeli hluk. Manželka se běžela podívat z okna a hned na mě volala, že v potoce leží na střeše auto, a tak jsme vyběhli ven," vysvětluje první okamžiky po nehodě Jiří Ryšálek.

K havarované škodovce přiběhl na pomoc také Jan Bursa. Kvůli špatnému osvětlení bylo těžké rozpoznat, kolik osob se ve zdemolovaném voze nachází. „Bylo ticho, nikde nic, nikdo se neozýval, nebylo téměř nic vidět. Rozeznali jsme auto obrácené střechou k zemi, jejíž část byla navíc ponořena v potoce. V tu chvíli bylo velmi obtížné se k Felicii dostat. Zhruba minutu jsme jen chodili kolem a snažili se vymyslet, jak zraněnému pomoci," upřesňuje detaily Jiří Ryšálek, jehož žena volala záchrannou službu.

Řidič hlavou dolů

Jediným způsobem, jak se ke zraněnému kvůli deformaci automobilu dostat, bylo skrze rozbité okno pátých dveří. Na zadním sedadle byla dětská sedačka, naštěstí prázdná. Jakmile se podařilo dvojici mužů proniknout do vozu, uviděli, že zraněný má zapnutý pás a jeho hlava je zčásti ponořená ve vodě. „Potřebovali jsme pás odepnout. Ale nešlo mi to, auto bylo vzhůru nohama, navíc řidič mne chytl za ruku a celou dobu mě držel. Nakonec se to ale povedlo a zadními dveřmi jsme ho vytáhli ven. Nad uchem měl velkou tržnou ránu. Vypadalo to, jako když je skalpovaný, část úplně odstávala," vzpomíná Jan Bursa.

Kvůli chladnému počasí ho ihned zabalili do teplých dek a snažili se zraněného do příjezdu záchranné služby udržovat při vědomí, což se i přes vážná poranění podařilo.

A jaké pocity při tom zažívala dvojice mužů, kteří svým nasazením přímo přispěli k záchraně lidského života? „Když nad tím uvažuji, vlastně si místy ani nepamatuji, co se odehrálo. Člověk v takové situaci vůbec nepřemýšlí, že leze do ledové vody. To vše mi došlo až zpětně, když jsem mokrý přišel domů a začal si plně uvědomovat, co se vlastně stalo," komentoval zásah Jiří Ryšálek.

Gentleman silnic
Společný projekt České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 87 lidí (z toho 14 žen) na 39 místech po celé České republice. 

HAVAROVANÉ vozidlo nebylo v korytě téměř vidět, naštěstí byli poblíž Jiří Ryšálek a Jan Bursa.