Chtěl jste být moderátorem už od malička? Kdy jste začal projevovat sklony k tomuto řemeslu?
Nikdy jsem netoužil být nic jiného než moderátor. Když pominu, že jsem chtěl být taky hasičem, policistou, profesionálním hokejistou a kulturistou. Jen ty svaly pořád chyběly. Sklony k práci moderátora se objevily již v raném dětství, kdy jsem hned po porodu nahlas křičel. Pak až na základní škole například při školních besídkách.

Kde jste s moderováním začínal? Jak jste se k tomu dostal?
Když nebudu počítat všechna možná školní představení, tak jsem začínal coby reportér a později i moderátor Rádia Černá hora. Tenkrát, když začínalo vysílat, tak se konal konkurz (bylo to ještě v ZPA v Trutnově). A tam jsem byl vybrán. Začínal jsem s reportéřinou takzvaně od píky. A jsem za to dnes velmi vděčný. Mnoho současných kolegů chce moderovat hned večerní zprávy a o profesi moc neví. Bohužel i ve výkonu je pak často vidět, že chybí podobná pracovní průprava, jakou jsem měl možnost si projít.

Čím vším se v současné době živíte?
Především pracuji jako moderátor pořadu Snídaně s Novou. Dále pak jsem moderátorem a reportérem pražské TV, zaměstnává mě mnoho produkčních společností jako reportéra a moderátora, natáčím rozhovory s předními českými politiky, píšu články pro internetové portály TV Nova, moderuji společenské, sportovní, hudební i dětské akce, tiskové konference pro tuzemské, ale i mezinárodní společnosti. Jsem majitelem produkční agentury DETO production, dále pak dramaturg a producent eventů a také občas dabuji. Měl jsem možnost si zahrát i v televizních seriálech (Pojišťovna štěstí, Velmi křehké vztahy, Sanitka 2, Ulice, Ošklivka Katka…) a nedávno jsem vyzkoušel focení reklamních fotek pro jeden bankovní dům. Přes léto pak cestuji po celé České republice jako „továrník" (reklamní postava) a zároveň moderátor promo akcí . Snažím se ještě trochu sebevzdělávat a tak navštěvuji herecké a logopedické dílny ve Švandově divadle v Praze a studuji jazykovou školu.

Na jaké moderování dodnes vzpomínáte? Co pro vás byla největší čest?
Měl jsem možnost moderovat už velkou řádku společenských akcí. Je velmi obtížné vybrat tu nejzajímavější nebo nejtěžší, protože příprava na každou akci před publikem, a nemusí být zrovna pro plné náměstí, vyžaduje určitý čas. Je samozřejmě rozdíl moderovat tiskovou konferenci, studentský ples nebo akci před kamerami v přímém přenosu. Mezi ty velké akce, na které rád vzpomínám, pak určitě patří moderování mistrovství světa v akrobatickém rokenrolu, mezinárodní sportovní akce v přímém přenosu České televize, různé městské slavnosti před plnými náměstími nebo plzeňské pivní slavnosti pro více jak 20 000 návštěvníků.

Sám také pořádáte společenské akce nebo koncerty. Pořádáte nějaké akce pravidelně?
Od roku 2008 jsem spolumajitelem produkční agentury, která po celé ČR pořádá eventové akce, hudební koncerty, dětské a sportovní akce, včetně tiskových konferencí a V. I. P. firemních akcí. V současné době máme mnoho stálých klientů, pro které pravidelně pořádáme společenské akce. V Trutnově jsme v minulosti spolupořádali reprezentační ples ZŠ Mládežnická, který patřil v té době k nejpopulárnějším akcím v Trutnově. Pravidelně přivážíme hudební koncerty populárních umělců a zajímavých projektů, například Michala Davida, Nedvědy, Vivaldianno, Anetu Langerovou, Ewu Farnou, Dádu Patrasovou, 4TET, Věru Špinarovou, Jožku Černého a také chlapecký sbor Boni Pueri.

Také jsem se doslechla, že se věnujete tanci. Tancujete na profesionální úrovni?
Dvacet let jsem se věnoval akrobatickému rokenrolu, a to jak závodně (dokonce jsem byl i celostátním přeborníkem a reprezentantem ČR), tak i jako trenér úspěšného rokenrolového oddílu, který jsem spoluzakládal. Tancuji dnes už jen na videokazetách.

Co děláte ve zbytku volného času?
Mám štěstí, že práce je mým koníčkem. Strašně rád ji dělám, protože je každý den jiná, pestrá a zajímavá. Setkávám se pracovně s mnoha lidmi po celé zemi i v zahraničí. A to mě moc baví. Jinak samozřejmě i rekreačně sportuji, především běh, plavání, lyžování, in –line brusle. A taky se snažím trávit čas se svou přítelkyní.

Jak vzpomínáte na rodné Krkonoše a na Trutnov? Chybí vám tento region?
Na Trutnov moc rád vzpomínám, a pokud je to jen trochu možné, tak se tam i vracím. Jednou bych chtěl v Trutnově zůstat natrvalo, ale nevím co na to má drahá polovička, která je z Prahy. Patřím k těm, kteří mají Prahu moc rádi. Je to město, které mi přináší veškerý životní komfort. Přináší mi nejen práci, ale i zábavu. Trutnov je pro mě dnes skvělým místem pro čas odpočinku. Přesto, po nějakém čase stráveném v Trutnově mi začíná ten pražský život chybět, ale funguje to i naopak.

Curriculum vitae

Tomáš Matuška je rodákem z Trutnova. Vyrůstal na Zelené louce a navštěvoval Základní školu v Domcích. Své vzdělání ukončil na jedné z pražských univerzit v oboru sociální a masová komunikace.

Vladimíra Junková