Jezdit na kole přírodou, užívat si a přitom neškodit? Proč ne. Síť trailů, tedy jednosměrných cest širokých tak akorát, aby po ní pohodlně projelo kolo, se rychle rozrůstá.

Stranou nezůstává ani úpatí Jestřebích hor, a to díky lidem ze spolku Trutnov Trails. „V současnosti nabízíme zhruba 12 kilometrů přírodních singletrailů různých obtížností. Nástupními místy jsou nejlépe Lhota u Trutnova, Bohuslavice nebo Markoušovice. Už letos by mělo přibýt dalších 8 a výhledově chceme nabídnout až 60 kilometrů stezek," představují dosavadní činnost i plány.

„Naše lokalita byla vybraná Českou mountainbikovou asociací pro prestižní trailbuildingové školení připravované mezinárodní organizací IMBA," připomněl Jakub Rus.

Trailů se není třeba bát, nejsou stavěné jen pro technicky extra vybavené bikery. Třeba takový Kozí trail zvládnou i méně zdatní jezdci, na těžším Modřínovém zase mají složitější pasáže „dámskou" variantu. Hodně sjezdově laděný trail Pod jeskyňkou, který začíná zdoláním historického schodiště a po necelých 2 kilometrech ústí na historicky dlážděné Spodní Panské cestě, už ale určitou dovednost vyžaduje.

Projekt trutnovských cyklonadšenců začínal během léta 2013 jen jako pokus o zmapování horsko kolových terénů „na kopci za barákem". A ukázalo se, že potenciál Čížkových kamenů společně s dalšími blízkými lokalitami je velký. Proto došlo na jaře 2014 k založení spolku Trutnov Trails, jehož členové i příznivci už mají za sebou tisíce brigádnických hodin. I když jejich nárůst se v posledních dnech zastavil. „Následující brigády 1. a 2. května se odkládají. Je to výsledek dalšího kola jednání s úřady, podle něhož musíme ještě doložit další dokumentaci. Do té doby jsme se zavázali k přerušení všech prací. Věříme, že se jedná o poslední větší komplikaci a že v co nejkratší době doladíme nedostatky na tratích včetně značení a rozjedeme plný provoz," byli nuceni vzkázat prostřednictví svého facebooku.