Při návštěvě 51. oblastní chovatelské přehlídky trofejí v trutnovské lesnické škole přepadne člověka, laika, myšlenka na smutné oči srnčí a jelení zvěře.

Udržení stavů
v ekosystémech

Odborníci lesáci však hned u dveří vysvětlují, že řízený odstřel je nutný v rámci regulace stavů zvěře na únosnou míru v ekosystémech a ne kratochvílí myslivců. „Jsou zde soustředěné trofeje z honiteb státních správ myslivosti v rámci bývalého okresu. Tedy Trutnova, Dvora Králové nad Labem, Vrchlabí a Krkonošského národního parku. Celkem je letos k vidění 904 trofejí. Každoročně jsme pověřeni uspořádáním této oblastní přehlídky," uvedl mimo jiné ředitel České lesnické akademie Jan Korbelář.

Dodal, že vše na poli „mysliveckého hospodaření" se děje v souladu s vůlí vlastníků pozemků, kteří vlastní honitby samostatně nebo ve sdružení v honebních společnostech podle práva. Ulovené trofeje z loňského roku, které může veřejnost na oblastní přehlídce vidět až do 19. dubna, jsou obsahem rozsáhlé kolekce za celý okres Trutnov a Krkonoše. Jsou zde k vidění i význačné trofeje zvěře ulovené v roce 2013, které na základě bodování hodnotitelské komise získaly šest bronzových, deset stříbrných a čtyři zlaté medaile.

Zlaté medaile 
za muflony a lišky

Zlato si odnesli lovci Václav Surman z honitby Jánský Dvůr a Milan Schejbal z honitby Hainhof, oba za odlovení muflona. Myslivci Otakar Zajíček z honitby Chotěvice a Václav Louda ml. z honitby Horní Žďár získali zlaté medaile za odlov lišky.