Například mezi obcemi Petříkovice a Chvaleč se v pondělí odpoledne stala vážná dopravní nehoda. „Krátce před druhou hodinou sedmdesátiletá řidička osobního vozu Suzuki s největší pravděpodobností v důsledku náhlé zdravotní indispozice při projíždění pravotočivé zatáčky přejela do protisměru. Tam se naneštěstí čelně srazila s protijedoucím nákladním vozem Mercedes," informoval mluvčí trutnovské policie, Udo Ertner.

Po střetu bylo osobní auto odhozeno vpravo, kde zadní částí narazilo do kovových svodidel. Žena utrpěla těžké zranění a záchranáři ji převezli do trutnovské nemocnice. „Vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu nemohla být provedena dechová zkouška a byl nařízen odběr žilní krve," doplnil Udo Ertner.

Bez zranění

Čtyřicetiletý řidič nákladního auta vyvázl bez zranění a jeho dechová zkouška měla negativní výsledek. Škoda na vozidle Suzuki je předběžně odhadnutá na 150 tisíc, u druhého auta se pohybuje kolem 40 tisíc korun.

A co by měli řidiči pro bezpečnou jízdu udělat? Především dostatečně pít. Odborníci při tropických teplotách doporučují alespoň čtyři litry denně.

Řidiči by si při jízdě za horkého počasí měli všímat varovných signálů přicházející únavy a dělat pravidelné přestávky, spojené s vyvětráním vozidla a krátkým protažením svalů. A to alespoň každé dvě hodiny.

Pokud má jízda trvat déle než tři hodiny, je vhodné vzít s sebou spolujezdce, který bude udržovat klidnou konverzaci a případně je schopen řidiče vystřídat. V klimatizovaném voze je třeba dbát na to, aby rozdíl teplot uvnitř a venku nebyl příliš velký. Doporučuje se rozdíl kolem šesti až osmi stupňů.