„Důvody jsou především ekonomické a Královéhradecký kraj by měl ušetřit ročně částku, řádově v milionech korun,“ vysvětlil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Na Trutnovsku tak začaly jezdit spoje konkurenčních dopravních společností, a to P–transport Broumov, Trutnovská autobusová doprava, ČSAD Ústí nad Orlicí a ČSAD Semily. Společnost Osnado omezila rozsah provozované dopravy v souladu se změnou objednávky Královéhradeckého kraje o 37 procent.

Změnami v provozu od 13. prosince se však mohou cítit poškozeni někteří cestující. Přišli totiž o výhodu využívat dopravní karty. „Od neděle mi kartu v autobuse odmítli. Přitom ji mám nabitou dvěma sty korunami. Ty prý mi už nikdo nevrátí, protože za poplatek padesát korun se údajně vrací pouze 300 korun a výše,“ postěžovala si studentka. V informační kanceláři, kterou má Osnado v budově bývalého trutnovského okresního úřadu, nám včera potvrdili, že za poplatek 50 korun skutečně peníze zákazníkům z nabitých karet vracejí. „Můžeme kartu dobít na 300 korun a vrátit zákazníkům jejich peníze, ovšem bez zmíněné padesátikoruny,“ řekla pracovnice za přepážkou. Přiznala, že řada lidí je v posledních dnech situací hodně zmatena. „Volají, přicházejí, že jim na linkách, kde naše autobusy už nejezdí, nechtějí karty přijímat,“ dodala pracovnice.

Na lince Trutnov – Janské Lázně, o kterou také Osnado přišlo, zcela zmizí ekologické nízkopodlažní autobusy. Alespoň je tato poznáma uvedena na webových stránkách dopravní společnosti. Návštěvníci i hosté léčebných lázní tak podle Osnada přijdou o službu, na kterou si zvykli a která byla pozitivně přijímána zástupci regionu východních Krkonoš i Správy KRNAP. „Je ohrožen další rozvoj této služby a s tím související projekt zavádění ekologických bezbariérových autobusů na zemní plyn v oblasti,“ píše se na stránkách.

Ne vše však považují cestující za negativum. Například na lince Trutnov – Žacléř si libují, že je od neděle zlevněno jízdné o korunu. „Není to moc, ale když člověk jezdí sem a tam denně, docela podstatnou úsporu to ročně přinese. Vypočítal jsem to na 600 korun, což je docela dost,“ řekl cestující na této trase.