„Staré koridory byly také výrazně širší, tento má 80 metrů," uvedl. Nový územní plán schválili na posledním zasedání zastupitelé města.

Změny mohl Turnov udělat díky tomu, že ministerstvo pro místní rozvoj už nepočítá s výstavbou čtyřproudé silnice přes Český ráj. Podle studie by měl stačit dvoupruh s přidaným třetím pruhem ve stoupání. Výstavba takové silnice je ale v nedohlednu. „Zůstává v dlouhodobém plánu. Její realizace ale není pravděpodobná v nejbližších letech," řekl nedávno mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

V novém územním plánu je i koridor pro případný obchvat na Semily či tři územní rezervy pro vnitroměstskou komunikaci. Urbanistická koncepce se příliš nezměnila a respektuje uspořádání města kolem historického jádra. Nový územní plán vymezuje například 111 hektarů ploch pro bydlení v lokalitách Hruštice, Durychov a Daliměřice. Díky tomu by se v následujících 15 letech mohl zvýšit počet obyvatel Turnova ze současných 14 500 na 15 300. Pro průmysl je vyčleněno 22 hektarů méně významných ploch v lokalitě Přepeřská a za nádražím. Původně se počítalo s rozšířením průmyslové zóny Vesecko, kvůli ochraně zemědělské půdy to ale není možné.