A prozatímní je, bohužel, stále i vlastní zázemí. „Uvnitř je velmi malý prostor. Účinkující, když odejdou z jeviště, tak nemají k dispozici pořádné šatny, chybí místo na důstojné toalety. Když přijde do divadla nějaká třída, tak paní učitelky si ani nemají děti kde srovnat, zkrátka není tam žádný prostor. To bychom chtěli změnit," uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke s tím, že přestavba divadla je jednou z priorit Turnova. Divadlu chybí i bezbariérový vstup, nevhodný je i divadelní bar.

PAMÁTKOVÁ ZÓNA

Starosta už proto oslovil architekty Ladislava Lábuse a Josefa Pleskota, zda by neměli zájem zhotovit studii celé přestavby. „Jednáme s nimi, zda a za jakých podmínek by studii udělali. Už jsme s nimi prošli celé divadlo, aby měli představu. Osobně neznám lepší architekty v České republice, bylo by nám velikou ctí, kdyby pro nás mohli pracovat. Jsou velmi dobří ve vztahu k historickým zástavbám, což je i náš případ, protože divadlo stojí v památkové zóně města," vysvětluje Hocke, proč se radnice obrátila právě na výše zmíněné architekty.

PODZIM 2018

S rekonstrukcí divadla a přestavbou foyeru chce město začít do podzimu 2018. Studie, pokud se podaří s Lábusem a Pleskotem dohodnout, by měla být hotová v lednu 2017. Náklady na akci se pohybují odhadem okolo 30 až 40 milionů korun. Peníze by měly jít všechny z městského rozpočtu, protože dotace na přestavbu divadel žádné nejsou.

NOVÝ VCHOD

Součástí přeměny by měla být i změna hlavního vchodu do divadla. Ten současný je totiž ve dvoře, neboť divadlo vzniklo až jako dostavba prázdné proluky v už zastavěné lokalitě. Nový vstup by měl být buď z Trávnice, čili tam, kde je dnes boční vstup, nebo z místa, kde dnes stojí dům čp. 151, ve kterém se nachází oblíbený ovocný bar.

Druhou možností je vstup přes současný dům s ovocným baremZdroj: Deník

„Bude na architektech, jak si s tím poradí. My jsem jim ten dům, který patří městu, dali k dispozici a uvidíme, zda ho využijí nebo ne, či zda by ho v krajním případě nechali zbourat. Budeme teď informovat nájemce cukrárny, že tu je i taková varianta, tak aby na ni byl připravený," podotkl Hocke.

Poslední větší rekonstrukcí, která ovšem nebyla příliš citlivá, prošlo divadlo v Turnově v 80. letech.

Divadlo má kapacitu 310 míst a je hojně využívané. Kromě klasických představení, představuje i zázemí pro místní ochotníky, Základní uměleckou školu a podobně. V divadle se také každoročně konají dvě divadelní přehlídky s regionálním přesahem Turnovský drahokam a Modrý kocour.