„Prakticky na sto procent máme naplněnou školu v ulici 28. října, bývalou Dívčí a Základní školu v Mašově. Rezervy máme ještě ve školách v ulici Žižkově a Skálově," sumarizoval stav pro Deník vedoucí odboru školství, kultury a sportu, René Brož.

Podle něj letos poklesl zájem dětí z některých okolních vesnic z původních čtyřiceti, skoro až o dvacet procent. „Na začátku jsme se opravdu báli zvýšeného zájmu dětí z okolí, ale svědčí to o tom, že v řadě vesnických škol mají pro děti už srovnatelné technické podmínky jako v městských a rodiče tak dali přednost docházce dětí v bydlišti," upřesnil.

Matematika jinak a více tělocviku

Podle ředitele nejstarší školy v ulici Skálově, Michala Loukoty, se jim letos do nově rekonstruovaných učeben v sídlišti u nádraží zapsalo 61 dětí s šesti odklady. Loukota počítá s tím, že s počtem pětapadesáti prvňáčků otevřou dvě třídy, přihlásí-li se ještě několik dalších do šedesáti, mohou otevřít i třetí. „Hlásí se k nám děti ze sídliště, ale i z nedalekých Ploukonic, Pěnčína, Všeně a Přepeří. Myslím, že rodiče nám dali přednost kvůli tomu, že jako jediní vyučujeme matematiku podle prof. Milana Hejného, což rozvíjí logiku a myšlení, a potom to, že od šesté třídy tu máme zvýšený počet hodin tělesné výchovy. Vyučují tu i profesionální trenéři a proto z řad našich dětí už vyšlo několik výborných atletů," upřesnil Loukota.

Děti v klidu počkají v družině

V Základní škole v ulici 28. října si už dlouhodobě s naplněním školy hlavu nelámou. Její kapacitu 600 dětí mají každoročně naplněnu na sto procent. Rovněž tady se minulý týden zapsalo 61 dětí se čtrnácti předpokládanými odklady, takže v létě opět otevřou dvě nové třídy prvňáčků. „S předškoláky přišli opět rodiče dětí, kteří už tu mají své starší ratolesti a většinou ti z Bělé, Olešnice, Přepeří a Všeně, co do města dojíždějí za prací. Pro mnohé je totiž velkou výhodou to, že máme skoro do pěti hodin odpoledne otevřenou družinu, kde na ně děti pod dohledem čekají", usoudila místoředitelka Radmila Laudová.

Mají zahradu, dvě hřiště a klid

Největší nápor předškoláků zažily učitelky v ZŠ v Žižkově ulici. S jednasedmdesáti zapsanými a zatím se sedmi odklady tu počítají s otevřením tří nových tříd, ačkoli zápisy oficiálně končí až v polovině února. „Zřejmě těžíme z toho, že máme školu v klidné části města, kde dobře funguje i městská autobusová doprava. Máme nejen zahradu, dvě školní hřiště a tři tělocvičny, ale i samostatný objekt ,Školičky' pro první stupeň, takže prostředí pro malé děti je tu velmi klidné", uvedla místoředitelka Silvie Stříbrná. Zdejší, nejnovější škola má zatím uváděnou kapacitu 670 dětí, takže i při naplnění 570 dětmi má ještě 15 procent rezervu. Podle vedoucího René Brože si město i v budoucnu poradí ve chvíli, kdyby nastal větší tlak z okolních obcí, protože už v minulosti tu na jeho radu nepodlehli návrhům likvidace školních prostor v době, kdy krátkodobě panoval úbytek školáků.

Otakar Grund