Že na návštěvu výstavy byste měli mít dostatek času, je jasné. A u Filipa Černého to platí dvojnásob. Přesvědčit se o tom nyní můžete v Galerii Uffo, kam autor přivezl expozici nazvanou Černobílá strana měsíce.

Zástupce současné malířské generace se práci s barvami rozhodně nevyhýbá, tady ale jen málokdy narazíte na jinou než černou a bílou. Velká i menší plátna skrývají v podstatě dvě kresby přes sebe, s použitím airbrushe i klasického štětce. A proto je dobré zadívat se.

Pokusy se sítnicí

„Obrazy Filipa Černého vzbuzují zvědavost," láká na výstavu kurátorka Galerie Uffo Paulina Skavová a pokračuje: „Autor z pozice obrazového mága vymýšlí jinotaje, hádanky a pasti pro zvědavý zrak diváka. Odpoutává se od viděného a zaznamenává myšlené. Vědomí schématu, kdy oko něco zaostřuje, něco naopak není schopno rozečíst, nebo k tomu potřebuje čas, vede Černého k experimentům s lidskou sítnicí."

Filip Černý, bratr výtvarníka Davida Černého, se narodil v Praze v roce 1975. Studoval na Akademii výtvarných umění, kde zůstal po celou dobu věrný ateliéru Jiřího Sopka.

Pohled za věc

„Má smysl pro vytváření nového obrazového světa. Jeho cesta vede za věc, za prostor, za spatřenou krajinu. Je nakročen k tomu uchopit to, co vidí, jinak, jiným způsobem. Vybrat si podstatné z nabízených a viděných tvarů, ty osamostatnit a vytvořil z nich novou skladbu. Čistší, přehlednější, méně komplikovanou, ale o to více jasnou. K definici jednotlivých krajinných prvků používá různé malířské postupy," říká k autorovu dílu v předmluvě katalogu Petr Vaňous.

Výtvarník Filip Černý o sobě říká, že už jako malé dítě cestoval na Měsíc a ve své fantazii ještě dál. Která strana Měsíce je vlastně černobílá, možná prozradil právě ve svých obrazech. Přesvědčit se o tom můžete v Galerii Uffo do 25. září.