„Za osm let existence naši zástupci navštívili a vyměňovali si zkušenosti nejčastěji se slovenskými partnery z obce Trhoviště a v mikroregionu Poondavie. Ze zemí unie to byla Litva a Polsko, ale jednali jsme i v Srbsku a Bosně a Hercegovině," připomněl ředitel MAS Jan Balcar.

Díky intenzivní spolupráci s východním Slovenskem v roce 2013 navštívili i ukrajinskou obec Nevickoe. „Několikrát jsme se setkali se starostou Michailem Michailovičem Labou a na 29. listopadu 2013 bylo vyjednané setkání v Užhorodu, kde jsme měli podepsat partnerskou smlouvu o spolupráci. Na místo jsme ale nedorazili, neboť ten den vypukly v Kyjevě velké nepokoje," doplnil Jan Balcar.

Každopádně kontakty s obcí Nevickoe zůstaly, stejně jako zájem o prohloubení spolupráce s místem, které nějaký čas bylo součástí naší země nejprve Rakouska-Uherska a později Československé republiky. Z okolí obce přišli místní obyvatelé po druhé světové válce do Jívky osídlovat naše pohraničí a mají zde i své potomky. „Proto jsme naše přátele pozvali do území MAS Království Jestřebí hory na první historickou návštěvu. Přijeli včera, dnes dopoledne sehrají přátelský fotbalový zápas s FC Barchovan Libňatov na místním hřišti, odpoledne budou trávit v Havlovicích na Vízmburku. Na zítřek je plánovaná prohlídka Prahy," přiblížila program Kateřina Valdová.