Oprava jedinečného barokního areálu za stovky milionů korun se setkala u veřejnosti s pozitivním ohlasem. Hospital Kuks v loňském roce zaznamenal zhruba pětinásobný nárůst návštěv, když sem zavítalo na 140 tisíc turistů. Královéhradecký kraj se i proto rozhodl, že bude památku podporovat i nadále. Do malé obce na Královédvorsku pravděpodobně investuje další desítky milionů korun.

Opravy se dočká výjimečné schodiště, vyrůst má také cyklověž, podobná svému královéhradeckému předchůdci. „Kaskádové schodiště naproti Kuksu je dílem sochaře Brauna a je z uměleckého hlediska srovnatelné s vyhledávanými sochami Ctností a Neřestí. Věž pro ukládání kol plánujeme umístit do bývalé hasičárny," řekl náměstek hejtmana kraje Otakar Ruml. „Díky Labské stezce je totiž dnes velká část návštěvníků Kuksu právě z řad cyklistů," objasňuje Ruml, proč by cyklistické parkoviště mohlo v případě přiznání dotace v Kuksu vzniknout.

V Kuksu rozjíždějí nové investiční projekty. Jsou závislé na přidělených dotacích

Celkem chce kraj investovat na ochranu a rozvoj areálu v Kuksu asi 50 milionů korun, a to s pomocí evropských dotací. Nejprve ale musí uspět se žádostmi o jejich získání, o něž žádá prostřednictvím neziskové organizace Revitalizace Kuks. Bez evropských peněz by většina připravovaných akcí ovšem velice pravděpodobně vznikat nemohla.

Na Kuks ročně přijede na 100 tisíc cyklistů po nové cyklostezce. Uschování kol je v současné době ale vcelku problematické. V průběhu prohlídky je totiž není možné uschovat na zcela bezpečné místo.

„To je hlavní důvod k vytvoření obdoby cyklověže, která je například v Hradci Králové. Vyjde zhruba na 18 milionů korun a bude dobře dostupná, protože vytipovaná budova staré hasičské zbrojnice leží hned u cyklostezky," objasňuje Martina Götzová, mluvčí krajského hejtmanství.

V plánu je i rekonstrukce stezek v okolí Kuksu. Tři trasy mají návštěvníky provést okolím s výhledem na hranici s Polskem. Mají nabídnou i další jedinečné zážitky.

Připravované projekty v Kuksu

• Revitalizace kaskádového schodiště (12 mil. Kč)
• Infrastruktura Braunova betléma (12 mil. Kč)
• Stezky v okolí Kuksu 
(4 mil. Kč)
• Kukská biketower (18 mil. Kč)
• Výlet snů – ZOO, Kuks a Bardo (1 mil. Kč)
• Koncepce rozvoje CZ/PL spolupráce 
(1,6 mil. Kč)
• Marketing bez hranic (1 mil. Kč)