„V takovém rozsahu nepracuje stáčecí automatická linka řízená robotem v žádném jiném pivovaru v Evropě. Jsem hrdý, že ji máme zrovna v královédvorském pivovaru," říká majitel Tambora Nasik Kiriakovský.

Tři tisíce lahví nyní stočí za hodinu

Díky nejmodernější technologii, která umožňuje dávkovat velké i malé várky, dokáže nyní dvorský pivovar v plně automatickém provozu stočit 3 tisíce lahví za hodinu.

Unikátnost automatické stáčecí linky spočívá v nasazení robota, díky němuž celý proces od čištění, plnění či etiketování probíhá zcela bez přítomnosti lidské obsluhy.

V lahvovně Tambora pracuje unikátní automatická linkaPod dohledem člověka se odehrává pouze založení palet s basami s vrácenými, použitými, prázdnými pivními lahvemi do linky: „Tím celý automatický proces začíná, vše ostatní už obstará robot. Ten oddělí a roztřídí bedýnky a lahve. Basa jde svou cestou na mytí, po kterém se připraví do pozice, ve které přijme čisté, oetiketované a naplněné lahve," popisuje jednu část příběhu automatického procesu Nasik Kiriakovský.

Lahve robot posílá do myčky, kde je omyje, zbaví etikety a vnějších a vnitřních nečistot. Z myčky směřují sterilně čisté lahve k plnícímu stroji. Na automatické plničce piva čekají lahev dva úkony: naplnění a okamžité automatické zazátkování. Od plničky putuje po dopravníku „nahá", naplněná a zazátkovaná lahev k etiketovacímu stroji, který ji opatří třemi etiketami. Na tu zadní vyznačí trvanlivost a šarži. Takto připravená naplněná a „oblečená" lahev nakonec míří k robotu, který ji umístí do již připravené, čisté přepravky.

Robot stihne spoustu práce

„Basy naplněné lahvemi pak robot rovná přímo na palety, kterých se nakonec ujme lidská obsluha a zaveze palety s pivními basami do skladu. Robot pracuje s milimetrovou přesností. S tímhle strojem se můžeme pustit třeba i do balení kojenecké vody," doplňuje majitel pivovaru Tambor.

Ještě nedávno museli veškerou strojovou práci v lahvovně zvládnout ručně: „Byla to pomalá, strojová činnost, kterou teď zastane automat. Oetiketování a stočení stovky lahví dříve trvalo dvě hodiny. Zaměstnance, který ji musel vykonávat, teď využijeme efektivněji jinde," doplňuje Nasik Kiriakovský.

Robota dodala a instalovala královédvorskému pivovaru Tambor česká firma Teramex Trading, vítěz konkurzu, a to ve spolupráci s programátory českého zastoupení firmy Kuka.