Oznámení o mladém tygrovi, který se volně pohybuje po zahradě domu v Bořkovské ulici, přijali policisté v 8:15. Šestasedmdesátiletý muž se domníval, že šelma utekla z cirkusu, který na Semilsku nedávno vystupoval. Vyslaná policejní hlídka si na pomoc přivolala psovoda se služebním psem, zhruba po 20 minutách ale pátrání po tygrovi policisté ukončili. „Získali informaci od místních občanů, že se v této čtvrti vyskytuje velmi urostlá kočka domácí, která má zrzavé zabarvení s pruhy a nápadně připomíná tygra," uvedla Baláková. Podle ní to nebylo poprvé, kdy stejná kočka vyvolala mezi lidmi paniku.

Zkazka o údajném tygrovi, který se pohybuje v Semilech nebo okolí, se už v minulosti objevila. „O tygrovi na Semilsku jsme už slyšel několikrát. Takže to už je takový příběh, který si žije svým životem," řekl dnes ČTK ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Rozdíl ve velikosti mezi kočkou a tygrem je markantní a podle Nejedla si je lze jen velmi těžko splést. Roli ale může hrát vzdálenost. „Když třeba jedu autem kolem širokého pole, tak také občas přemýšlím, zda koukám na zajíce, který je relativně blízko, nebo na srnu, která je dál," uvedl.

V kraji se tygři moc nechovají. Jeden cirkus má podle Nejedla zimoviště divokých šelem na Českolipsku. Jinak nezná ředitel zoo žádného chovatele z kraje, který by měl tygry. Nejrozšířenější druhy tygrů nelze vidět ani v liberecké zoo, ta chová jen vzácnou bílou formu. Nejde o samostatný druh, ale pouze zvláštní formou tygra indického (bengálského). Bílé zbarvení je znakem částečného albionismu (nedostatku barviva). Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty liberecké zahrady, návštěvníky lákají zejména mláďata narozená v únoru.