To, jak se město stará o cenné kulturní dědictví, je jeho vizitkou. Týká se to i Trutnova.

Obyvatelé a také návštěvníci oceňují snahu o nápravu tam, kde zub času již nahlodal stav a tím i účelnost objektů a různých historických prvků. Potřebnou rekonstrukcí prošly i varhany v kostele sv. Jana Nepomuckého v Libči. Jak se to povedlo, se uvidí už zítra.

Vzkříšení nástroje oslaví koncertem

Premiérové představení pro veřejnost začíná v 17 hodin, a to v rámci adventního varhanního koncertu Víta Mišoně a jeho přátel.

Oprava varhan probíhala od začátku června do začátku listopadu. „Celkové náklady rekonstrukce se vyšplhaly na 260 000 korun, Královéhradecký kraj přispěl dotací ve výši 100 000 korun. „Jedná se o mechanické varhany s klasickou konstrukcí, manuálové, které byly koncipovány k doprovodu liturgie," uvádí starosta Trutnova Ivan Adamec.

Z dílny firmy Johann Fries

Připomíná, že nástroj pochází z roku 1898 a postavila ho trutnovská firma Johann Fries. Současnou rekonstrukci provedl Jiří Červenka, varhanář z Jakubovic u Lanškrouna. Rekonstrukcí prošel v posledních letech i samotný kostel sv. Jana Nepomuckého. Příští rok oslaví 120 let existence. „Za minulého režimu se dostal kostel do havarijního stavu, a proto jej město od roku 1990 začalo rekonstruovat," vysvětluje starosta Trutnova.

„Jako první byla na libečském kostele opravena střecha, v nedávné době proběhly úpravy izolace a okolního terénu a v roce 2010 byl pořízen nový zvon," vyjmenovává Adamec, který dodává, že interiér ještě čeká zásadní oprava omítek a restaurování výmalby a mobiliáře.

V posledních třinácti letech nateklo do obnovy trutnovských památek cca 81 milionů korun. „Díky tomu se může naše město pyšnit deseti zrekonstruovanými kaplemi, z nichž v sedmi jsou nainstalovány zvony, které je oživují. Z těchto památek zbývá opravit jen kapli v Oblanově a na Bojišti a doplnit zvony do kaple na Babí," uvádí Adamec. Město navrátilo tvář i padesáti objektům náboženského charakteru, sedmdesáti hrobům a pomníkům z války 1866 nebo sedmi zrestaurovanými či nově postaveným pomníkům padlých obyvatel z 1. světové války. „Prémiový varhanní koncert, který začíná zítra v 17 hodin, je otevřený široké veřejnosti. Varhany se rozezní pod prsty varhaníka Víta Mišoně z Mladých Buků a nepřestanou znít téměř hodinu. Vzhledem k délce koncertu návštěvníkům doporučujeme obléct teplejší oděv," říká mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.