Příklady měst 

s kamerami:
•Trutnov – 23 kamer
•Dvůr Králové n. L. – 27 kamer
•Lomnice nad Pop. – 11 kamer
•Úpice – 5 kamer
•Rtyně v Podkr. – 2 kamery

A tak i když některým lidem stále nejsou kamery ve městech po chuti, protože mají pocit, že je někdo neustále sleduje, účel plní. Počet lokalit, kde o jejich pořízení usilují, se proto zvyšuje. Třeba poklidné městečko Lomnice nad Popelkou v Českém ráji, hodnocené ministerstvem vnitra jako „extrémně bezpečné město", si nedávno pořídilo kamery za milion korun dokonce z vlastních kapes.

Jak nekupovat třikrát lavičku

„Policisté nemohou být všude, městské strážníky nemáme a vandalové nám ročně způsobují škody za desetitisíce korun. Poškozují lavičky, dopravní značky, převracejí popelnice. Když na stejné místo musíte koupit dvakrát nebo třikrát lavičku, je to na pokladně znát," zdůvodnil záměr starosta Josef Šimek.
Lomničtí mají zatím oček jedenáct. Umístili je do míst na popud státní policie. Například na autobusové nádraží, na nádvoří zámku, Husovo a Školní náměstí, do parku či na hřiště. „Kamery přinášejí první výsledky. Některé činy se podařilo objasnit," řekl novinářům starosta Šimek.

Když před šestnácti lety začal kamery pořizovat Trutnov jako druhé největší město Královéhradeckého kraje, vyvolávalo to rozpaky. „Jsme sledovaní jak v reality show Big Brother," rozčilovali se někteří místní. „Udělají z nás policejní město. Člověk aby se bál, že budou koukat i do talíře," brblala část veřejnosti.

Očko pomohlo 
při odhalení vraždy

Během let se však ukázalo, jak potřebný Velký bratr je. „Z uspořádaných anket vyplývá, že lidé jsou za každý krok ke zvýšení bezpečnosti a pořádku spíše vděční než naopak," podotkl ředitel Městské policie v Trutnově Radek Svoboda. „Loni se nám například podařilo čtyřikrát chytit sprejery. Dvakrát v Horské ulici, jednou ve Spojenecké a také na Krakonošově náměstí, kde čmárali na elektrorozvodné skříně. Nedávno jsme díky kameře odhalili mladíka, jenž se na pěší zóně náhle oddělil od podezřelé party a vběhl do prodejny Rossmann. Za pár minut byl venku s ukradeným holícím strojkem. To už na něj ale čekala hlídka," dodal Svoboda. Kamery pomáhají i jako důkazní materiál. Pomohly například při objasňování okolností vraždy trutnovského podnikatele, kterého zabil koncem roku účetní. 

Kamery podle slov ředitele Městské policie Trutnov nesledují „nějakého Frantu Nováka", když jde ráno do práce. „Obsluha kamerového systému se řídí směrnicemi, vyplývajícími ze zákona. V něm je vyloženě stanoven zákaz bezdůvodně sledovat nějaké osoby nebo se dívat třeba do oken," upozornil ředitel.

Sledování může zachránit i životy

Kamera celoplošně snímá veřejné prostranství a obsluha reaguje až na konkrétní závadové jednání. „Může někomu i zachránit život. Když obsluha vidí, že v ulici například upadl člověk na zem, řeší situaci. V takovém případě není podstatné, zda je ten člověk opilý nebo dostal kolaps. Vždy jde o neobvyklý stav," popsal Radek Svoboda.

Kamery považuje hlavně za situační prevenci. „Zastupují přítomnost strážníka ve veřejném prostoru. Když bude na rohu ulice stát strážník v uniformě, na 99 procent vám mohu zaručit, že se tam nic nestane. V případě kamery je to podobné. Veřejnost většinou ví, kde je máme," dodal Svoboda. Snímačů využívá Trutnov nyní třiadvacet, dva dokonce mobilní. Ty se dají přemísťovat podle potřeby.

Obsluha systému v podkrkonošské metropoli hlídá i další prostranství měst, konkrétně ve Rtyni v Podkrkonoší a Úpici. Právě úpické kamery, kterých je zatím k dispozici pět a o dalších se uvažuje, už přinesly mnoho pozitivních změn. Dokud ve městě nebyly, panovaly obavy o bezpečnost dětí, množila se přepadení. Na městský úřad kvůli tomu dokonce v roce 2014 přilétla občanská petice, která vyzývala k urychlenému řešení bezpečnostní situace.

Úpice patří ke krajským policejní prioritám, kde je bezpečnost potřeba neustále monitorovat. „Kamery ve městě mi vůbec nevadí, cítím se díky nim v Úpici bezpečněji. Třeba u nás na Sychrově byl určitě dobrý nápad, že ji tu máme. Možná by se tu dalo dát těch kamer ještě víc, třeba ve městě v ulici Regnerova, kde je podle mě stále více problémových občanů," řekla Deníku Adéla Poláchová z Úpice.

Hlavně na prevenci mysleli při instalaci dvou kamer Rtyňští. „Kamery mají velkou citlivost, dokážeme z nich přesně identifikovat obličej i poznávací značku u auta. Od uvedení do provozu už systém přispěl také k objasnění několika trestných činů, které řešili policisté z Trutnova i Náchoda. Pachatelé jsou často překvapeni, jak rychle je hlídka identifikuje. Chytili jsme například člověka, který tu nesmyslně strhával plakáty. Kamery přispěly i k lepšímu řešení výtržností," sdělil starosta Rtyně v Podkrkonoší Zdeněk Špringr.

Zajištění bezpečnosti občanů a veřejného pořádku se v poslední době výrazně věnuje také Dvůr Králové nad Labem. Letos zaměstnal nového pomocníka, bdícího nad pořádkem.

Dohlížecí systém, který byl původně koncipován jako bezobslužný, nově obsluhuje operátor. K jeho úspěchům za první měsíc činnosti patří spíše drobnější přestupky. Podílel se třeba na odhalení poškození dopravní značky v Palackého ulici, poškození vozidla při parkování na náměstí T. G. Masaryka, nedovolené stání na chodníku, odhalil jízdu v jednosměrné ulici nebo překročení povolené doby parkování. Od února Městská policie Dvůr Králové testuje nově zakoupené dva mobilní telefony a dva tablety, které strážníkům umožňují sledovat kamerový systém přímo z terénu.

Kamery potřebuje horský Harrachov

Měst s kamerami zkrátka přibývá a systémy se zdokonalují. Není divu, že o dalších uvažují i malá města. Například Harrachov k tomu má pádné důvody. Zima je doslova rájem lapků. Aktuální případ o zlodějích ze zahraničí, jsme zveřejnili včera. Policistům se je podařilo dopadnout, ale není to vždy tak jednoduché. Kamery by pomohly. Oblíbené zimní letovisko chce takové, které rozpoznají značky aut. Rozmístí je hlavně k tahu na hraniční přechod.