Musher Radek Havrda z Vlčic včera dopoledne odcestoval se svým psím spřežením do Savojských Alp. Tam dnes ceremoniálem začíná další ročník musherského klání La Grande Odyssée.

Startují dva Češi a tři Slováci

Na startovní listině jsou letos jména hlavně francouzských musherů, například loňského účastníka Jasona Fourniera. Český reprezentant s nimi každoročně svádí boj na téměř tisícikilometrové trati, rozdělené do devíti těžkých etap. Kromě krajana Martina Bílého se na start postaví také tři kolegové ze Slovenska Miloš Gonda, Jan Šlosar a Branislav Spiššák.

Závod probíhá jako obvykle v náročných podmínkách francouzských horských velikánů. Ale český tým z Vlčic si s nimi umí poradit. Většinou se umísťoval na pomyslné bedně, v roce 2009 a 2012 stanul na zlatém stupínku, stejně tak v roce 2007 při absolvování zkrácené trasy. Dvakrát se Radek Havrda umístil na La Grande Odyssée druhý, dvakrát čtvrtý. Loni získal bronz a dvě doprovodné ceny. Jednu za nejlepšího vrchaře a druhou za fair play. Pomohl během závodu nezištně svým kolegům.

Počasí zatím klání moc nepřeje

„Letos jsou podmínky špatné, sněhu bylo málo, takže trénink nebyl vůbec jednoduchý. Z počasí, které teď vládne nejen u nás, ale i v Evropě, máme docela obavy. Uvidíme, co nás tam letos čeká," řekl pro Deník pár minut před odjezdem do Francie musher Radek Havrda.