Věznice v Odolově na Trutnovsku je po Oráčově na Rakovnicku dokonce druhá nejpřeplněnější v zemi, zdejší kapacita je využita na 130 procent. Pardubická věznice je naplněná ze 120 procent, zbylé dvě v Hradci Králové (jež funguje hlavně jako vazební) a ve Valdicích jsou na hranici plánované kapacity.

V případě Odolova to navíc není jediný problém. Věznice plnila v posledním půlroce stránky novin hlavně kvůli častým útěkům vězňů. Například od počátku září od konce října odsud utekli vězni hned třikrát.

V květnu odsud utekli dva trestanci, policisté je chytili druhý den na Náchodsku.

Ve všech případech se však jednalo o neozbrojené a nijak nebezpečné trestance, kteří tu většinou sedí kratší tresty za majetkové delikty. Odolovská věznice patří k těm mírnějším a i méně střeženým a vězni mají možnost pracovat v blízkých firmách.

Jeden z vězňů odsud vloni dokonce utekl v rozmezí několika týdnů dokonce dvakrát. Vždy ho policisté našli u něj doma v Příboru na severní Moravě.

Ve věznici se kvůli častým útěkům letos už vyměnil ředitel. Zjevně to ale ke zlepšení situace nestačilo.

Utéct se před 17 lety ale podařilo i Jiřímu Kajínkovi z nejpřísněji střežené věznice v zemi, z českého Alcatrazu z Mírova na Šumpersku, nedaleko Moravské Třebové. Kajínek si po svém dopadení pobyl mimo jiné i ve Valdicích na Jičínsku.

Přeplněnost věznic vede stát také k hledání nových kapacit. Na pozoru se tak nyní mají obyvatelé Králík, kde by ministerstvo spravedlnosti chtělo z bývalého „pasťáku" udělat ženskou věznici. Proti tomu se nedávno v místním referendu jednoznačně postavili obyvatelé městečka. Ještě však nemají vyhráno.