Díky tomu mají nyní šanci získat titul v této soutěži a vyhrát velkolepou show s hudebním programem. Rozhodnou sms hlasy fanoušků.

Rtyně v Podkrkonoší leží na samém okraji trutnovského okresu. Hraničí s Náchodskem, s kterým jsou místní hasiči pevně spjatí. Ve městě žije 3000 obyvatel, 64 z nich se hlásí k jednotce místního SDH. Ten se stará i o kroužek dětí, kam pravidelně dochází dvacet mladíků. S nimi trenéři objíždí dětské soutěže.

„Jezdíme poslední roky na Náchodsko. Z našeho pohledu je to tam celkově lépe zorganizované a líbí se nám tam. Dospělí po soutěžích nejezdí. Nejezdili vlastně nikdy, my jsme se ve Rtyni vždycky raději věnovali renovaci techniky. Jediný start si připisujeme na okrskové soutěži v Maršově u Úpici. To je vždycky takové první setkání okolních sborů v roce, při kterém se vyženou pavouci z hadic," směje Odon Vlček.

Zasahují také u velkých požárů

Jednotka je zařazena do kategorie požární ochrany 3, a tak běžně zasahuje s profesionály i mimo katastrální území Rtyně. K dispozici zdejší hasiči mají zbrusu nové auto Iveco, které město pořídilo přesně před rokem. „Jedná se o jedno z nejmodernějších hasičských vozidel na okolí, co se výbavy týče. Auto uveze i kubík vody, proto s ním můžeme vyjíždět jako prvozásahové vozidlo," pochvaluje si stále ještě nový stroj Pavel Semerák, starosta sboru. Velitelem rtyňské jednotky je pak Robert Šír.

Město hasičům moderní automobil pořídilo hlavně kvůli vzrůstajícímu počtu zásahů při úklidech bahna po přívalových deštích. „To nás zaměstnává hodně, výjezdů za touto prací je mnoho. Typickými zásahy posledních let jsou i výjezdy kvůli vosám," vyjmenovala jednotka.

Ta se také shodla, že jedním z nejnáročnějších a nejzajímavějších zásahů poslední doby byla záchrana koně, který nešťastně spadl do studny. „To byl netradiční a hlavně emotivní zásah. Byli jsme z celé akce fyzicky a psychicky hodně naměkko. Museli jsme povolat bagristu, koně jsme uvázali a bagrem vyzvedli, protože spadl nešťastně dolů po zadních nohou, když prokopl poklop od studny. Po vytažení se ale oklepal a normálně se rozeběhl. Byl to krásný okamžik," vzpomínal s dalšími členy starosta Semerák.

Nejstarším členem jeho party je devětasedmdesátiletý Maxmilian Wich. Ten je zároveň obětavým kronikářem, kterému neunikne žádná z pořádaných akcí. I on bude letos u oslav 140. výročí založení sboru. „Ale nijak významně to asi slavit nebudeme, spíš něco komornějšího. Sezveme okolní sbory na 17. června a u hasičárny předvedeme techniku a uděláme malou slavnost," plánují rtyňští hasiči.

Starosta si sbor pochvaluje

I ve Rtyni, podobně jako v dalších obcích, se hasiči hojně starají o místní kulturu. „Máme každý rok ples, spolupořádáme folkový festival, posvícenskou zábavu, odpoledne pro děti. Pomáháme s čarodějnicemi, děláme i mikulášské klání a pro děti a dorost soutěž ve sportovní hale," vzpomínají chlapi v uniformách jen pár minut předtím, než zbrojnicí, klubovnou i výjezdovou technikou provedou děti z místní mateřské školy. „Ukazujeme dětem, co je hasičina. Oni nám pak kreslí obrázky do soutěže. Je to tak trochu i nábor, takový magnet, jak děti zlákat," usmívá se starosta sboru Semerák.

Rtyňská výjezdová jednotka má podle Wicha s Vlčkem jednu velkou výhodu. „Dva chlapi dělají na městském úřadě, další dva jsou tam zaměstnaní. I proto spolupráce s vedením města funguje bezvadně. Když je potřeba vyjet, kluci se z práce uvolní poměrně jednoduše a jsou schopni během chvíle vyjet," chválí součinnosti s městem jedni z nejzkušenějších místních hasičů.

A starosta města jim přitakává. „Musím říct, že spolupráce s hasiči funguje výborně. Jsme rádi, že sbor funguje a že je aktivní. Kdykoliv město potřebuje a na hasiče se obrátí s prosbou o pomoc, vždy pomohou. Jsou nedílnou součásti rtyňské společnosti," pochvaluje Zdeněk Špringr.

SDH Rtyně v Podkrkonoší

Pravidla soutěže Dobráci roku:

Projekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci s regionálními Deníky potrvá do konce června příštího roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.

Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů. V pátek po 15. hodině si na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.

Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.

Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15.OO hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, pro hasiče z Jasenné hlasujte prostřednictvím SMS ve tvaru: DOBRACI(mezera)RTYNE

Cena jedné SMS jsou 4 koruny. Podrobnosti najdete na webu: www.dobraciroku.cz.