Dlouhá léta se město na řece Labi pokoušelo udat průmyslové zóny. Ty vytypovalo pro případné investice firem, s nimiž by do regionu dorazila také podstatná nabídka volných pracovních míst. Ovšem neúspěšně. Ačkoliv zájemce během deseti let spočítalo na desítky, nikdo z nich nakonec nákladnou investici do Dvora Králové nepřinesl. Nyní se zdá, že nastane změna. Výrobce automobilových komponentů Karsit totiž oslovil město s nabídkou odkoupení pozemků, které se nacházejí v průmyslové zóně Zboží.

Už zítra se kvůli tomu mimořádně sejdou zastupitelé Dvora Králové. Program zasedání má jediný bod, a tím je právě záměr projede pozemků. Vedení města musí rozhodnout, jak s nabídkou zájemce naložit a za jakých podmínek by bylo ochotno pozemky prodat. Společnost Karsit Automotive má zájem o takřka kompletní průmyslovou zónu, která se rozkládá na 12 hektarech půdy a je v současné době prázdná.

Dvůr Králové řeší prodej průmyslové zóny

Společnost Karsit, za níž stojí průmyslník František Řípa, bude svou výrobu rozšiřovat. To je jisté už od loňského prosince, kdy byl tento záměr oznámen při otevírání nové lisovny v Jaroměři. Firma ale zatím nepotvrdila, v jaké lokalitě mají prostory pro novou fabriku vzniknout.

Výrobce automobilových komponentů letos očekává tržby ve výši zhruba tří miliard korun. Jeho hlavním odběratelem je koncert Volkswagen. Například v sousední Jaroměři firma vyrábí blatníky, dveře či kapoty pro Škodu Auto. Nová továrna by se v případě dohody a zahájení stavebních prací mohla otevřít v roce 2019.

„Zájem investora o pozemky vítáme. Pro Dvůr bude přínosem. Těší mě i fakt, že se jedná o českou firmu," sdělil starosta Dvora Králové Jan Jarolím.

Karsit vznikl v roce 1992, o dva roky později firma zprivatizovala bývalý závod Karosy v Jaroměři, který tehdy měl 180 zaměstnanců a 180 milionů korun ročního obratu. Automobilová divize holdingu má dva výrobní závody v Jaroměři a další v Příbrami, Postřelmově na Olomoucku a ve Dvoře Králové nad Labem. Vedle dílů a komponentů karoserií vyrábí i kovové kostry sedadel a malé zahradní traktory pro sečení trávy.

Do skupiny Karsit patří v rámci divize služeb také konferenční a hotelové centrum K-TRIUMF ve Velichovkách, které je jedním z největších komplexů svého druhu na východě Čech. Skupina Karsit také předloni koupila za 60 milionů korun zkrachovalé Lázně Velichovky a loni na jaře v nich obnovila provoz. Součástí Karsit Group je i zemědělská divize.

Průmyslová zóna Zboží

Průmyslová zóna Zboží (Hrubá louka) je situována mezi centrální částí města a okrajovou částí Zboží. Nabízí dosažitelnost jak do centra Dvora Králové, zhruba 1 km, tak do regionu. A v budoucnu lze předpokládat její napojení na komunikační tah připravované rychlostní komunikace. Plocha rozvojové lokality je velká cca 12 hektarů. Jedná se o tzv. greenfield, tedy pozemky na zelené louce. Její využití je možné v oblasti logistiky, obchodu i výroby.