A nesmí se přes něj ani chodit. „Není to nic příjemného. Jezdím do Vrchlabí denně do práce, takže se musíme smířit s cestou přes Janské Lázně," řekl Jan K. z Trutnova. Od víkendu se toho mnoho nezměnilo. Provizorní objízdná trasa z Trutnova do Vrchlabí je vedena po silnici II/296 Svoboda nad Úpou a II/297 Janské Lázně – Černý Důl – Čistá. Stále také platí, že vozidla o hmotnosti vyšší než 30 tun mohou jet trasu z Trutnova – Horka u Staré Paky – Studenec – Dolní Branná. Z Dolní Branné pak po silnici III/2953 do Kunčic nad Labem, odkud mohou zamířit podle požadovaného cíle do Vrchlabí, nebo zpět do Hostinného a Rudníku po silnici III/32551 a II/325.

Zavřený most v Mladých Bukách ztěžuje dopravu„O víkendu jsme situaci sledovali, nic mimořádného se nedělo. Ale ve všední dny určitě provoz zhoustne," konstatovala policejní mluvčí Šárka Pižlová. Do brány Krkonoš se lidé tedy dostanou. Horší je však situace pro místní občany Mladých Buků a dále pro obyvatele přilehlých Hertvíkovic. Situaci se vedení městysu Mladé Buky snaží vyřešit. Řeku lze totiž přejet nebo přejít jen přes malý most naproti bouranému penzionu Labužník. „Dopravu u Labužníka budeme řešit povolenkami, ale výhradně pro osobní auta a místní občany. Situace je vážně složitá a její řešení má stále vývoj," řekla tajemnice městysu Jana Csampáiová. Problému se v pondělí věnovala rada.

Zavřený most v Mladých Bukách ztěžuje dopravu. Jezdí se i kolem Havlovy chalupy

Situaci mají kvůli zavřenému mostu v městysu Mladé Buky komplikovanou nejen řidiči a lidé, kteří bydlí v blízkém okolí, ale i řada majitelů firem.

Kolem chalupy prezidenta

Například pro návštěvníky Hotelu Grund Resort Golf & Ski jde docela o svízel. „Nemáme moc možností, co jim nabídnout jako alternativu. Buď využijí dosavadní objízdné oficiální provizorium a zajedou si spoustu kilometrů, nebo se mohou z Trutnova vydat na Vlčice a dojet k nám spojovací silničkou přes Hrádeček," sdělila manažerka hotelu Dominika Veselá. Dodala, že sama hned v pondělí ráno tuto silnici využila k cestě do práce. „Je potřeba vědět, že silnice je tam ale dost úzká. Překvapilo mě, když jsem tam potkala dva kamiony," svěřila manažerka svou zkušenost.

„Ale věřím, že se tyto záležitosti ošetří, teď je to dost čerstvé. Naše zákazníky zkrátka informujeme o stavu, který nastal před víkendem doslova z minuty na minutu. V případě potřeby jsme s hosty při jejich cestě do hotelu ve spojení," uzavřela manažerka Hotelu Grund Resort Golf & Ski.

Situace je však pro hotel a další podnikatele komplikovaná i z pohledu zásobování.

Zavřený most v Mladých Bukách ztěžuje dopravuKomplikace se nevyhýbají ani další obci ve směru na Vrchlabí – Rudníku. Ačkoliv jsou zde obyvatelé zvyklí po povodních a následných opravách silnice na ledacos, překotné změny zaskočily i je.

Rudničtí se diví 
a telefonují

„Celé dopoledne dnes volají na úřad obyvatelé s dotazem, co se děje, že se nemohou dostat do Trutnova. A to i přesto, že jsme informaci včas umístili na obecní infokanál," poznamenal unaveně starosta Aleš Maloch. „Pro lidi z Vrchlabí a Hostinného se tak moc neděje. Pro nás je však prioritou dostat do školy žáky z části obce Javorník. Tam totiž teď nezajíždí žádný autobus. Od zítřka budeme vozit děti prostřednictvím soukromého dopravce," přiblížil starosta Maloch.

„Žáků tam máme deset, jak sdělila ředitelka, dvě děti přišly dnes do školy pozdě," doplnil tajemník obecního úřadu Jiří Jirásek.

Dopravní obslužnost této obce měl v pondělí řešit Královéhradecký kraj. „Autobusy nabírají zpoždění, na stole je varianta, že by se nepotkávaly v Rudníku, ale v Čisté v Krkonoších. Od nás by tam lidi svážel pendlem soukromý dopravce," nastínil rudnický tajemník Jirásek. Situaci budeme nadále sledovat.