Dvě kategorie tvořilo při soutěži v poskytování první pomoci v trutnovské zdravotnické škole sedmnáct družstev starších a osm mladších školáků. Všichni museli splnit dva soutěžní úkoly, prošli dvěma modelovými situacemi a psali test. „Letos jsme vzali úplně všechny zájemce. Například úpickou školu Lány, kde jsou v této oblasti hodně aktivní, zastupují dokonce čtyři hlídky. Nechtěli jsme nikoho odmítat, ale pochopitelně je proto akce organizačně složitější než v uplynulých letech," přiblížila dění ve zdravotnické škole učitelka Eva Havelková, která vytvářela testy pro klání.

Modelové situace studentky zvládaly opravdu věrohodně. „Nemohu dýchat, bolí mě břicho… kde to jsem? Já půjdu do vězení, určitě jsem někoho přejela," naříkala například řidička automobilu, která na silnici srazila cyklistku a narazila vozem do stromu. Pod kolem na zemi zase leželo zkrvavené tělo cyklistky, která si stěžovala na velkou bolest a motání hlavy. Také spolujezdkyně v automobilu utrpěla zranění. Bylo zajímavé sledovat, jak si děti v jednotlivých situacích poradí, na co naopak zapomínají, co se nepodařilo. To vše pak komisařky, složené z pedagogů i studentek, ohodnotily v bodování.

„Záleží na tom, jak naše děvčata sehrají jednotlivé situace. Vědomosti soutěžících jsou hodně rozdílné, některé zvládají první pomoc bravurně, jiní na sobě ještě musí pracovat. Záleží i na tom, jestli jsou ve školách kroužky zdravovědy, kde se k první pomoci dostávají, a podobně. Nejdůležitější je však samotný zájem dětí o tuto problematiku," dodala učitelka Eva Havelková.

Výsledky soutěže:

Starší kategorie 1. místo ZŠ Malé Svatoňovice (Jaromíra Zálišová, Antonín Šrejber, Dominik Pelc)
2. místo ZŠ Malé Svatoňovice (Lucie Petráčková, Natálie Vavřinová, Terezie Pettusová)
3. místo ZŠ Úpice Lány (Matěj Píša, Pavel Jarý, David Rak). Mladší kategorie:
1. ZŠ Malé Svatoňovice (Valerie Dvořáková, TerezaTeichmanová, , Tereza Hanušová
2. ZŠ Malé Svatoňovice (Alena Dudychová, Ondřej Popovič, Nikolas Daniš)
3 ZŠ a MŠ Radvanice (Filip Brzica, Barbora Zachovalová, Barbora Tomíková)