O jeho úmrtí informoval na Facebooku historik Ondřej Vašata z Muzea Podkrkonoší, kde trutnovský občan a podplukovník ve výslužbě Eduard Zirnzák v minulosti vyprávěl o válečných zážitcích. „Od roku 1944 bojoval na východní frontě v řadách 1. československé tankové brigády (konkrétně u 2. praporu). Zprvu jako ochrana tanku, později jako tankista - spodní střelec,“ uvedl Vašata.

Zirnzák patřil mezi hrdiny, kteří se do armády přihlásili dobrovolně. Úmyslně přitom lhal o svém věku. Bylo mu jen šestnáct let a tři měsíce, vojenské komisi ale tvrdil, že mu je osmnáct. Tak moc chtěl vlast osvobodit od hitlerovského Německa. „Republika si to zasloužila, od malička jsem k ní měl vztah. Navíc jsem si v těch šestnácti připadal jako hrdina,“ vysvětloval při besedách.

Válečný hrdina Pavel Švec.
Zemřel Pavel Švec, hrdina ze druhé světové války

Krutá válečná realita ho však přiměla nebláznit, ale bojovat proti nepříteli s rozvahou. Když se poprvé ocitl v ostrých bojích na východním Slovensku, zaskočila ho (coby pěší doprovod tanku) intenzita nepřátelské střelby. „Když nás Němci ostřelovali, starší a zkušenější kolegové se nás snažili co nejrychleji nacpat a schovat do tanku,“ řekl.  

Těžké chvíle zažíval i poté, co se stal členem posádky tanku – nejprve byl nabíječem, později střelcem. Tanková brigáda se neustále přesouvala z jedné bitvy do druhé. Například z východního Slovenska do Polska, jednu ze závěrečných bitev svedla i při osvobozování Ostravska. „Nikdy jsme předem nevěděli, zda jsme proti nepříteli v početní přesile nebo zda má naopak navrch dobře bránící německá armáda,“ vzpomínal při besedě v muzeu v květnu 2013.

Podplukovník ve výslužbě Josef Svoboda. Od roku 1944 sloužil jako obsluha minometu u 1. československého armádního sboru.
Vybaví se mi vzpomínky na padlé kamarády

Zirnzák byl jedním z posledních válečných hrdinů v regionu. Před měsícem zemřel ve věku 93 let Pavel Švec, palubní střelec bitevního letadla Iljušin II-2 u 3. československého bitevního pluku, který byl součástí 1. československé smíšené letecké divize v Sovětském svazu.

Letos zemřel rovněž válečný hrdina Werner Baier ze Žacléře, který se ale po válce přestěhoval do Coswigu u Drážďan.

Posledními žijícími hrdiny z Trutnova a okolí tak zůstávají plukovník ve výslužbě Jan Plovajko (95 let) a podplukovník ve výslužbě Josef Svoboda (91 let).

Veterán druhé světové války Jan Plovajko si o nelehkém osudu povídal s Trutnovany
Veterán druhé světové války si o nelehkém osudu povídal s Trutnovany