Předpovědi byly všelijaké a počasí nakonec nějaké aprílové žerty připravilo, i tak si ale návštěvníci zoologické zahrady zahájení 70. hlavní sezóny užili. Před víkendem každý den ošetřovatelé přesouvali do Afrického safari skupiny kopytníků a také ptáky, aby byla prohlídka co nejpestřejší.

„Vyšlo nám to náhodou. Jsme v Krkonoších na víkend a zahájení sezóny se hodilo k rodinnému výletu. Těšili jsme se na lvy a jsou opravdu majestátní," byla spokojená s nápadem vydat se do Dvora Králové Markéta Vaňková z Prahy.

„V sobotu dorazilo 1200 lidí, do včerejší odpoledne dalších 500. Trochu sehrálo roli počasí, ale na dva tisíce se určitě dostaneme a s tím jsme spokojení," informovala Andrea Jiroušová.

První se do safari letos přesunuli pelikáni. „I v letošním roce jsme byli v chovu těchhle atraktivních ptáků úspěšní, na začátku května dokonce plánujeme návrat několika jedinců na Filipíny, kde v minulosti zcela vyhynuli," podotkl zoolog Michal Podhrázský. Ještě před tím byl ale nutný jarní úklid, kontrola oplocení a zabezpečení bran. „Teprve pak začínáme navážet zvířata, letos dokonce poprvé plánujeme přemístit do safari také pštrosa z našeho chovu," dodal zoolog Jiří Hrubý.

K 70. narozeninám pracovníci zahrady chystají i další novinky. Na konci května se například do zoo vrátí hroši a bude otevřeno západoafrické městečko Tiebele. Návštěvníci, kteří k projížďce Lvího safari zvolí místo Afrika trucku vlastní automobil, budou vjíždět do areálu nově zrekonstruovanou bránou. Ta byla doplněna rákosovou střechou a dřevěnými sloupy, a tak si budou připadat, jako by vjížděli do skutečného afrického parku. Vstupné zůstává na stejné úrovni jako v sezóně minulé.