„Uzavírka serpentin mezi Čistou a Horkama, plánovaná od 2. května, se minimálně o dva týdny odkládá. Přes Buky totiž měla vést objízdná trasa pro nákladní auta nad 30 tun. Minimálně do 16. května tak zůstává vše jako dosud včetně autobusů a neomezeného průjezdu z Horek do Čisté," upřesnil starosta Ladislav Jiřička.

Zblízka si prohlédli brouky i šelmy

Vrchlabí - Možnost podívat se zblízka na brouky, obojživelníky, ptáky i šelmy měli účastníci akce, kterou do zámeckého parku v rámci Dne Země připravili lektoři ekologické výchovy Správy národního parku. „Zvídavé děti odcházely napěchovány nejen znalostmi, ale i zážitky ze soutěží. Během dvou dnů jich přišlo přes 350, z Vrchlabí i okolních měst a obcí," podotkl Radek Drahný ze Správy KRNAP.

Výluka si vyžádá přestupy navíc

Kunčice/Martinice - Kdo pravidelně využívá železniční trať 040 Trutnov Chlumec nad Cidlinou, měl by tento týden zbystřit. Mezi Kunčicemi a Martinicemi totiž od středečního rána začne úplná výluka, trvající do 17. května 16.35 hodin. Všechny vlaky v daném úseku nahradí autobusy

Rok vynálezce Karla Klíče začíná

Hostinné - Dvě výročí jsou letos spojená se jménem Karel Václav Klíč, který patří k nejslavnějším rodákům Hostinného. Od narození uplyne 175 let, od úmrtí 90. K připomenutí vynálezce světlotisku, hlubotisku a akademického malíře, se v průběhu roku uskuteční řada akcí. „První už tento pátek v prostorách Františkánského kláštera. Vernisáží zahájíme výstavu v ambitu, nazvanou Karel V. Klíč život a dílo. Otevření bude předcházet přednáška Pavla Pohlreicha, kurátora oddělení polygrafie Národního technického muzea v Praze," připomněl ředitel muzea v Hostinném Tomáš Anděl.

Další akcí bude 21. května turistický pochod Karla Klíče a 29. května vzpomínka u pamětní desky.

Rychlý trest pro opilého řidiče

Semilsko - Opilý řidič způsobil nehodu a pokud spoléhal na liknavost při udělování trestu, spletl se. Co se stalo? Minulou neděli jel pětačtyřicetiletý řidič po Příšovicích a zezadu srazil chodkyni. Ta se zraněním skončila v turnovské nemocnici. Dotyčný opakovaně nadýchal 2 promile. „Na místě přišel o řidičák, byl zadržen a umístěn do policejní cely. Druhý den následoval výslech s pomocí tlumočníka, třetí den už kompletní spis ležel u státního zástupce v Liberci, který podal návrh na potrestání," popsal sled událostí Petr Kmínek ze semilské policie. Soud vydal trestní příkaz neprodleně a obviněnému řidiči uložil trest odnětí svobody s podmínkou a dvouletý zákaz řízení motorových vozidel. Pro rekapitulaci: neděle nehoda s alkoholem, pondělí kompletace důkazů policií, úterý spis u státního zástupce, středa verdikt soudu.