Letos kraj předpokládá ještě větší ztrátu, a to kvůli nové úhradové vyhlášce, podle níž zdravotní pojišťovny platí za léčení. Úhrady stanovené vyhláškou jsou menší a nemocnice nejsou schopné výpadek vyrovnat úsporou nákladů. Kraj má pět nemocnic s 1500 lůžky a 2500 zaměstnanci: v Trutnově, Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové.

„Podle nové úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví dostanou krajské nemocnice o 100 milionů korun méně ve srovnání s předchozím rokem, což je propad o sedm procent. Tento krok je pro jejich ekonomiku likvidační," uvedla radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje Jana Třešňáková (ČSSD).

Dodala, že kraj nemocnicím nyní ze svého rozpočtu posílá dotaci 176 milionů korun, což už ale nebude stačit.

Nemocnice údajně mohou na materiálu uspořit ročně maximálně jednotky milionů korun, což na pokrytí jejich ztráty nestačí. Případné úspory v desítkách milionů by znamenaly zhoršení dostupnosti a kvality zdravotní péče.

„Kraj ale v žádném případě nechystá omezování zdravotní péči či dokonce uzavírání nemocnic," řekla Třešňáková. Česká televize v pondělí uvedla, že nemocnice v Rychnově a v Náchodě jsou kvůli dluhům ve stavu odpovídajícím insolvenci a kraj hledá peníze na záchranu. V úvahu připadá dorovnání ztrát penězi z krajského rozpočtu.

Nemocnice řídí krajský Zdravotnický holding. Z něj zhruba před měsícem odešli tři manažeři v čele s šéfem holdingu Martinem Schánělem. Hospodaření holdingu a jím prováděné nákupy zdravotnického materiálu pro nemocnice se zároveň staly předmětem kritiky opozice či senátora a bývalého krajského zastupitele Vladimíra Drymla.

Holding si k nákupům například účtoval tříprocentní přirážku. Vedení kraje to označilo za administrativní chybu.

(zr)