Zbavit bydlení v historické vile podoby z přelomu milénia a s ohledem na moderní trendy a požadavky jeho vizáží přiblížit i tomu, že se nachází v historickém objektu. Tak lze charakterizovat práce, které byly provedeny v krásné vile v Praze – Bubenči.

Z historie vily Bianca

Vila Bianca je krásná nemovitost v pražské části Bubeneč (dříve nazývaná jako Přední Ovenec), která byla v letech 1904–1921 dokonce samostatným městem. O stavbě vily je známo například, že …

  • Přestavbu starší, patrně klasicistní usedlosti navrhl slavný architekt Jan Kotěra roku 1910 pro rodinu Bondyovu, které objekt patřil již od roku 1890.
  • Již po I. světové válce byla provedena přístavba a celková historizující úprava od architekta Maxe Spielmanna , jak připomenul web Slavné vily.
  • Roku 1924 zakoupila dům rodina průmyslníka Karla Loevensteina.
  • Národní správa byla nad objektem vyhlášena roku 1953 a o devět let později přešlo vlastnictví vily na československý stát.
  • Koncem 50. let došlo k takovým úpravám, aby objekt mohlo využívat čínské velvyslanectví.
  • Poslední radikální přestavba byly dokončená v roce 2003 podle projektu nizozemského architekta Ericka van Egeraata.

Úkol pro architektonické studio

Jak uvedl Martin Gaberle z Komon architekti, vnější vzhled vily se již před lety podařilo navrátit do podoby inspirované původním návrhem Jana Kotěry, interiér však notně odkazoval na konec 90. let.

V době, kdy se Sigmund v roce 1856 narodil, bydlela rodina v podnájmu v měšťanském domě č. p. 117 u Jana Zajíce v Zámečnické ulici.
Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře. Stojí za návštěvu i s kapkou psychoanalýzy

„Náš návrhy byl současný, bez historizujícího přístupu. Nicméně má ambici vytvořit vztah k historické architektuře domu,“ popsal Martin Gaberle.


Nahrává se anketa ...

Přesun kuchyně i pokoj pro hosty

Architektonický tým vedený Martinem Gabrielem v případě vytvoření nové podoby bydlení o výměře 130 metrů čtverečních podnikl mimo jiné tyto dispoziční kroky:

  1. Kuchyň se přesunula do jednoho společného, jižně orientovaného prostoru s jídelnou a obývacím pokojem. V bytě tak vznikla samostatná pracovna s možností přespání.
  2. Ložnici v severní části nechal oddělenou šatnou vlastní koupelnu s výstupem na balkon.
  3. Halu uprostřed bytu prosvětlil denním světlem z okolních místností.

Ložnice má dostatečné množství úložného prostoru.Ložnice má dostatečné množství úložného prostoru.Zdroj: se svolením Komon architekti

Dub i mosaz získají patinu

V případě výběru materiálů pro interiér postupoval citlivě a v harmonii se současnými trendy i historií budovy.

Rodinný dům v Lochotíně.
Neotřelá rekonstrukce ukazuje, jak dát staršímu domu podobu 21. století

„Vybrali jsme tmavě olejovaný dub pro parketové podlahy i nábytek. Stejně jako akcenty z přírodní mosazi budou s časem získávat přirozenou patinu. Sádrové stěrky na stěnách mají matný bílý nátěr jednotný s lakem dveří a lakem vestavěného nábytku. Necháváme tím vyniknout hru světla a stínu,“ uvedl Martin Gaberle.

Světlo do interiéru pak přináší i množství zrcadel a skleněných svítidel.