To by bylo zbrklé hodnocení.Andreji Babišovi překvapivě pomohli ministři, jež chtěl ze svého týmu vystrnadit. Šéf zdravotnictví Jan Blatný nemá důvod lísat se premiérovi do přízně. Je to uznávaný lékař, který se po covidové misi vrátí do FN Brno a ke svým názorům signatáře spolku Milion chvilek pro demokracii.

Jeho komunikace s veřejností a opozicí je občas nedomyšlená, ale poctivá. Nemá jiné úmysly než zastavit koronavirus. Počáteční zmatky kolem očkování, zbytečně skladovaných vakcín nebo testování ve firmách přebil spor o ruskou vakcínu Sputnik V.

Pošetilí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman

Blatný bez zaváhání sdělil, že v ČR se použije až poté, co ji schválí Evropská léková agentura. Jinak nemá šanci, ať si prezident Miloš Zeman vyhrožuje, čím chce. Jeho postoj se protnul s obdobím, kdy se pramínek certifikovaných vakcín zvětšuje ve slušný proud. Půjde-li to tak dál, do léta by mohli být lidé nad 50 let proočkováni.

Do mírně optimistické vlny zapadá i Babišova aktivní snaha získávat léky na covid-19, kde se dá, stejně jako jeho cesta do Izraelea připojení k vývojovému vakcinačnímu fondu. Pokud premiéra jeho tým totálně nezvrtají velikonoční volno neboli nepodlehnou tlaku na nerozumné rozvolňování, začne se lámat chléb.

Druhým nezvaným pomocníkem se stal ministr školství Robert Plaga, který smetl nesmyslné populistické Babišovy nápady na úřední maturity. S nebývalou podporou odborné veřejnosti a opozice nabídl schůdnou cestu pedagogům i maturantům.

Proč chce Zeman Sputnik a žádá hlavu Blatného místo té Babišovy?

Babiš by si jen uřízl ostudu, kdyby ho nyní chtěl vyhodit. Ovšem také Plagu čeká náročný úkol v podobě scénáře návratu dětí do škol. Je zřejmé, že předně musí jít o žáky prvního stupně a v jakémkoli formátu o středoškoláky s převažující praktickou výukou. S očkováním učitelů a samotesty se to dá provést poměrně snadno.

I ohroženému ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) se naskýtá možnost, jak se prezidentovu zběsilému tlaku elegantně vyhnout. Dostavba Dukovan bez účasti Rusů a Číňanů se totiž dá vyřešit zatím opomíjenou cestou, kterou v rozhovoru pro Deník zmínil vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Stačí zapomenout na nové mega reaktory a soustředit se na výstavbu malých modulárních bloků. Političtí lobbisté by měli rázem po kšeftu.

Jakmile Andrej Babiš během jarních měsíců vycítí, že nálada ve společnosti se obrací, vrhne se naplno do boje. Opozice přijde o svoje hlavní téma, a jestli si rychle nenajde náhradní, bude ztrácet. Možná to budou daně, penzijní reforma nebo Národní plán obnovy.

Rok covidu, rok selhání

Jisté je, že současné rozložení sil nedává moc šancí na vznik většinové vlády. Šéfové Pirátů, STANa bloku Spolu (ODS, KDU-ČSLa TOP 09) by už teď měli přemýšlet o povolebních krocích.

Jenom víra ve změnu bez silného programua shody mezi lídry to nevyřeší. Stačí se podívat na Slovensko, kde si koaliční partneři po roce od voleb jdou po krku jako nejlítější protivníci. To Andrej Babiš dobře ví a potenciální spojence vyhlíží již dnes.