Živě si představuji, jak se na Hradě slaví. Prezident Miloš Zeman se nepochybně tetelí blahem, že pražské kavárně vypálil rybník a na všechny zastánce slepé spravedlnosti udělal dlouhý nos. Vysmál se jim do očí.

Udělil totiž milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl minulý týden definitivně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Podle soudního verdiktu měl také zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Po omilostnění, jež Zeman zdůvodnil Balákovou bezúhonností, pracovitostí a kvalifikovaností, nic z toho neplatí.

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.
Prezident Zeman udělil milost odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Balákovi

Bratrstvo Kočičí pracky neboli šmelina z Hradu, jak říká ministr zahraničí Jan Lipavský, si mne ruce. Balákův komplic, pardon, nadřízený Vratislav Mynář může dál kout pikle, dávat pokyny ke skartaci a kšeftovat.

Premiér Petr Fiala vyzývá ke klidu, protože za necelý rok bude po všem. Ostatní netypicky doufají, že si policie a justice dají tentokrát na čas a další hradní kumpány obviní až ve chvíli, kdy jim jejich šéf už jako důchodce milost dát nebude moci.