Možná i proto, že Ivo Vondrák dělá prozíravou politiku, k níž nepatří válcování opozice. Ač nemusel, do koalice přizval lídra kandidátky ČSSD Petra Kajnara. Uhelný region totiž čeká útlumový program a sociální demokraté mají nejvíce starostů právě v postižených oblastech.

Konec komunistů v Čechách

Týmová spolupráce bude nutná. Martin Netolický na Pardubicku založil úspěch na vypilované strategii. Odešel z vedení ČSSD a soustředil se na budování své pozice v kraji. Přestože v něm nejvíc hlasů posbíralo ANO, již v neděli měl dohodnutou staronovou koalici a jistý post hejtmana.

Prvního na pásce obešel také Martin Kuba (ODS) v jižních Čechách. Než se lídr ANO František Konečný rozkoukal, Kuba si plácl s poraženými stranami.

Zleva první místopředseda KSČM Petr Šimůnek, předseda strany Vojtěch Filip a místopředseda Stanislav Grospič
Vedení KSČM reaguje na neúspěch ve volbách. Lídři dají své funkce k dispozici

Soudím, že vítěz by měl mít přednostní právo na výkop. Jenže v Plzni, Českých Budějovicích nebo Brně jsou tak matní politici ANO, že je ostatní zaskočili svou aktivitou a schopností se domluvit.

Pokud se s nimi navíc Babišovi hejtmani čtyři roky nebavili, teď jim to osladili s argumentem, že voliči jim v součtu zkrátka dali víc hlasů. Jak ovšem ukazuje situace ve Zlíně, ani na druhém břehu nepanuje idyla. Rozhodnutí Pirátů jít do koalice s ANO může výrazně zkomplikovat jejich partnerství se STAN.