Na modelech Lamborghini Invencible i Autentica najdeme stylistické prvky odvozené z několika supersportů s motorem V12, včetně modelu Reventon. Lamborghini uvádí, že nová dvojice si také bere za vzor Veneno, který byl pravděpodobně nejdivočeji vypadajícím strojem odvozeným od Aventadoru.

Kapota je vypůjčená z modelu Essenza SCV12, což byla „bestie“ určená pouze pro okruhové závody s 6,5 litrovým agregátem s 818 koňmi.

Honda Civic je novým Autem roku v České republice
Známe Auto roku v ČR. Podívejte se, který vůz vyhrál a jaké bylo další pořadí

Jedinečné kupé a roadster mají celokarbonovou karoserii s tradičním firemním motivem šestiúhelníku. Invencible má povrchovou úpravu Rosso Efesto, zatímco Autentica dostala exteriér v barvě Grigio Titans. Uvnitř se minimalistická palubní deska obejde bez informačního a zábavního systému a výdechy ventilace jsou vytištěny na 3D tiskárně.

Unikátní vozy využívají nejsilnější konfiguraci úctyhodného motoru V12, jakou kdy Lamborghini umístilo do silničního vozu. Stejně jako v případě Ultimae produkuje uprostřed umístěný motor 769 koní s točivým momentem 720 Nm. Výkon je přenášen skrze sedmistupňovou převodovku ISR na všechna kola.

Podrobnosti o výkonu nebyly zveřejněny, ale dá se předpokládat, že z 0-100 km/h se dostane za 2,8 sekundy a maximální rychlost by měla být kolem 355 km/h. Alespoň takových hodnot dosahuje model Ultimae.

Definitivní konec

Tohle je pro Aventador skutečně konec. Jeho napjatě očekávaný nástupce dorazí v prvním čtvrtletí tohoto roku. Bude mít zcela nový motor V12, který bude součástí plug-in hybridního pohonu. Odstartuje tak hybridní revoluci, protože Urus a nástupce Huracanu budou také částečně elektrifikovány.

Porsche Vision 357.
Porsche slaví. Vision 357 je jedním z dárků k 75. výročí německé automobilky

Elektromobil bude následovat v roce 2028, ale technický ředitel Lamborghini Rouven Mohl se nechal slyšet, že nepůjde o supersportovní vůz, protože tato technologie ještě není připravena pro použití ve vysoce výkonných vozech.