Kromě kreslení se děti zúčastnily také literární části soutěže, do níž se připojili i dospělí amatérští umělci.

„Pomocí soutěže se nám daří ukazovat dětem důležité životní hodnoty, jako je lidskost, respekt a tolerance. Za dětmi do škol jezdíme osobně, abychom jim předali malé ocenění a přiblížili jim, co onemocnění RS obnáší. Motivem letošního ročníku byl kromě tradičních slunečnic svět kolem nás,“ říká organizátorka soutěže Kateřina Bémová z NF IMPULS. Pro jednotlivá díla mohli lidé hlasovat na webu NF IMPULS. V kategorii předškoláků získala za obraz plastické slunečnice z barevného papíru první místo holčička Emílie z MŠ KINDER - CITY v Brně. Mezi žáky prvního stupně se nejvýše umístila osmiletá Emma ze ZŠ Černošice a ze starších žáků si pomyslnou zlatou medaili odnesla Karolína ze ZŠ Zborovice.

Březen umí sníh a led rozehřát, ale chce-li i nadělat. Ilustrační foto.
KVÍZ: Co znamená únor bílý a kam si v březnu vlezem? Znáte lidové pranostiky?

Přihlášená díla hodnotila také odborná porota složená z violistky Kristiny Fialové, sochařky Zuzany Čížkové a fotografa Aleše Zajíčka. Porotci navíc ocenili například kolektiv dětí ze ZUŠ Allegro v Nové Včelnici. „Školáci i předškoláci společně vytvořili knihu složenou z obrazů slunečnic. Samostatné ocenění dostala také osmiletá žačka Gita, která do svého obrazu zapracovala pohyb, s nímž mají pacienti s RS často problém,“ vysvětluje učitelka Zdeňka Jůnová ze ZUŠ Allegro.

Za svá díla dostanou ocenění, drobné dárky v podobě nákrčníků a ekologických lahví na pití. Na ty nejmenší pak čeká dětská kniha Puntička. Mladí umělci podpořili pacienty s RS nejen pestrobarevnými obrazy, ale také básničkami a povídkami. V literární části soutěžili školáci, středoškoláci i dospělí lidé. V první kategorii internetového hlasování získala nejvíc hlasů báseň o slunečnici od Matěje ze ZŠ v Písku. Z kategorie středoškoláků si na stupínek vítězů stoupla studentka Adéla z Gymnázia Jana Keplera v Praze. Mezi dospělými získala nejvíce hlasů Petra z Lounska, která se v soutěži umístila také v loňském roce, a to na druhém místě.

Lyžařský areál Vejsplachy ve Vrchlabí nabízí zhruba 1,5 km dlouho trať. Snímek je ze 7. ledna 2023.
FOTO: Kam na běžky? Třeba do Vejsplach. Okolí tratě ale zimu moc nepřipomíná

V Česku trpí RS přibližně 22 tisíc lidí. O část z nich pečují pracovníci Domova sv. Josefa v Žirči. Právě k nim výtvarná a literární díla z letošního ročníku soutěže Rozsviťme ČR poputují. „Je to jediné lůžkové zařízení, které se specializuje na péči o lidi s RS. Věříme, že vítězná a oceněná díla rozzáří klientům domova každý den, ať je venku jakkoliv,“ uzavírá Kateřina Bémová.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 22 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

Dominika Cardová