Tedy jsme se vydali v pátek 30. září odpoledne na 400 km dlouhou cestuu na východ. Zvládli jsme to přes Náchod po polských dálnicích. Ve večerních hodinách jsme byli ubytováni organizátory v hotelu na předměstí Krakova. V sobotu jsme čas před odpolední zkouškou a večerním doprovodem mše a následným koncertem vyplnili prohlídkou centra tohoto krásného historického města s množstvím památek, kostelů, gotickou tržnicí Sukienice, Jagelonskou universitou se starobylým orlojem a navštívili královský hrad Wawel tyčící se nad obloukem Wisly s renesančním královským palácem a sídelní katedrálou krakovských arcibiskupů, z nichž jedním bvl i pozdější papež Jan Pavel II. Staré město na nás dýchlo koloritem středověkých ulic. Ač tak daleko, stále jsme byli kulturně ve střední Evropě obdobně jako v Praze.

Stezka korunami stromů Krkonoše věnuje měsíc říjen seniorům.
FOTO: Stezka korunami stromů Krkonoše věnuje měsíc říjen seniorům

Odpoledne pak následovala zkouška, doprovod mše a následný koncert, při kterém jsme se pod vedením Víta Havlíčka s našimi sólisty Andreou Zaorálkovou a Jakubem Rojkem střídali s varhanními skladbami v podání profesorky Varhanické školy v Gliwicích paní Mariolou Brzoskou. Svůj stabilní letošní repertoár jsme na přání pořadatelů doplnili o skladbu z pera polského skladatele Juliusza Łuciuka - hymnus „Radošč Evangelii“, u které nás při sólu doprovodila zdejší sopranistka Joanna Soczek.

Klášterní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie nás překvapil výtečnou akustikou a varhanami - starším sourozencem našich královédvorských od krnovské firmy Rieger, které jsou po celkovém restaurování ve výborném stavu. To byla radost koncertovat a s výsledkem jsme byli my sami i naše publikum spokojeni. Po koncertu jsme pak přijali pozvání na „setkání s umělci“ s pohoštěním, kde jsme vyslechli pochvalná slova o předané radosti z hudby. Porozprávěli jsme i se členem komunity Karmelitánů slovenské národnosti, který zde v Krakově studuje. Obě strany měly radost, že si dobře rozumí, jako za bývalé federace.

Rudnická drakiáda.
FOTO, VIDEO: Barevní draci se vznášeli ve větru. Drakiáda v Rudníku se vydařila

Ani po tak náročném programu jsme následující neděli před odjezdem domů nezaháleli. Ráno jsme si prohlédli židovskou čtvrť Kazimierz s množstvím památek a proslavenou Stevenem Spielbergem v oscarovém filmu Schindlerův seznam.

S Krakovem jsme se rozloučili výstupem na mohylu „Kopiec Kraka“ odkud je nádherný výhled na město a široké okolí. Cestu zpět jsme podle svých cestovatelských zájmů spojili někteří s návštěvou Schindlerovy továrny na výrobu emailového nádobí, jiní s návštěvou koncentračních táborů Osvětim a Březinka. Tak jsem se vrátili se zážitky nejen hudebními, ale i silně emočně lidskými. Znovu jsme si tímto v pořadí již třetím letošním zahraničním zájezdem potvrdili, že patříme do Evropy kulturně i historicky, kde nesmíme již dále připustit pošlapávání žádných lidských hodnot ve jménu falešných ideologií o nadřazenosti jedněch nad druhými.

 Josef Pojezdný