Centrum handicapovaných lyžařů, které se věnuje lyžování tělesně postižených Nadace ČEZ podporuje již několik let. Uživatelé aplikace Pomáhej pohybem EPP, vysportovali pro oddíl 111 tisíc korun na užitkový vůz pro dopravu lyžařů. Další prostředky v hodnotě 360 tisíc korun Nadace věnovala v rámci grantového řízení Podpora regionů. Lyžaři částku použijí na pořádání výukových kurzů.

Při v pořadí jedenáctém předávání Cen ředitele Správy KRNAP se laureáty stalo sedm význačných osobností či institucí, které přispěly k rozvoji Krkonoš a povědomí o našich horách.
FOTO: Cenu ředitele Správy KRNAP za rok 2020 získalo sedm oceněných

Centrum handicapovaných lyžařů je nezisková organizace se sídlem v Janských Lázních, na území Královéhradeckého kraje. Činnost sdružení je zaměřena především na lyžování těžce tělesně postižených (lyžař vozíčkář = monolyžař), které je určeno převážně mladým lidem a dětem po těžkých úrazech páteře, klientům s vrozenými vadami a s následky po onemocnění pohybového aparátu. Handicapovaní k lyžování využívají kompenzační pomůcku monoski, díky které se mohou zapojit do zimních sportů.

Zasazené stromky.
FOTO: V Domově sv. Josefa v Žirči se klienti mohou těšit z nových stromků

Výukový program je zaměřen na širokou veřejnost lidí s handicapem. Výukové kurzy probíhají formou víkendových a týdenních pobytových akcí v zimních střediscích Krkonoš. Centrum realizuje výukové kurzy již 20 let a každoročně do akcí zapojí přes 100 handicapovaných lyžařů. Na výukový program od roku 2004 navazuje program sportovní, který je zaměřen na úzkou skupinu handicapovaných lyžařů, kteří se připravují na mezinárodní závody. 

Šárka Lapáčková Beránková