Již na naši minivýstavě v areálu chovatelů v květnu jsme měli opravdu široký záběr hub jak pozdně jarních, tak už i letních. V lese se již dali nalézt různé čechratky, kozáci, křemeňáci, hřiby kováři, koloději, hřiby dubové, hřiby smrkové, muchomůrky růžovky, plavé, tygrované a mnoho dalších houbiček.

Dále se nám počasí zvrtlo do horkých letních dní. Na našem území houbám asi vadil stálý teplý vítr, který neustále vysušoval les. Na okoloních územích pršelo daleko více, než na lomnicku a také třeba v Krkonoších a na trutnovsku se houbaři dočkali opravdu velké úrody hub. I Český ráj a novopacko vykazovaly krásné úlovky nejen hřibovitých hub.  U nás na lomnicku se ke konci prázdnin ojevila hejna tzv. babek - hřibů žlutomasých a místně se dali objevit křemeňáci, kozáci a hřiby. Byli jsme rádi, že po loňském obrovském suchu se nám v lese objevuje alespoň nějaká houbička.

Tak nastal čas na naši pravidelnou houbařskou výstavu, která se koná již tento víkend 21.-22.září v lomnické Orlovně (ul. J.J. Fučíka)

Na naší výstavě uvidíte exempláře právě rostoucích hub v lesích našich, ale i v širším okolí. Seznámit se můžete i s tradičními likéry vyráběnými z hub. Dále je připravena fotoreportáž o houbaření v Chorvatsku. Také již máme v prodeji naše kalendáře nástěnné i kartičkové na rok 2020. V průběhu celé výstavy bude probíhat houbařská poradna.

Zatím nám počasí moc nenahrává, jsou nízké noční teploty a místy je v lesích hodně sucho. I přes to věříme, že se nám podaří nashromáždit velké množství druhů hub.

Jestliže i vy se chcete podílet na naší výstavě svými houbovými nálezy, budeme rádi, když houby přinesete v průběhu celé výstavy.  

Těšíme se na vaši návštěvu, za Houbařský spolek Lomnice n. Pop. Jana Čapková