Téměř 12 milionů návštěvníků se ročně vystřídá v Krkonošském národním parku a letos to bude ještě více. Na strážce přírody jsou tak kladeny stále vyšší nároky, protože ne všichni návštěvníci se chovají tak, jak by měli. Nadace ČEZ Správě KRNAP přispěla částkou 455 500 korun na zajištění mobility strážní služby a částkou 302 500 korun na vybavení informační a strážní služby.

Zima už vystrkuje své ledové drápky, na horách už je sníh a začalo mrznout. Přesto musí zaměstnanci – strážci Krkonošského národního parku do terénu. Krkonoše, zvláště letos v době pandemie a omezeného cestování, čelí náporu turistů – neuvěřitelné číslo až 12 milionů návštěvníků za rok zřejmě letos ještě vzroste. Nadace ČEZ pomohla částkou 758 tisíc korun vybavit strážní a informační službu. Z příspěvku v hodnotě 455 500 Kč Správa KRNAP zakoupila novou čtyřkolku. Zaměstnanci strážní služby tak mohou lépe kontrolovat dodržování zákona v chráněném území. Čtyřkolka je pro strážní službu celoročně nezbytným dopravním prostředkem. Je využívána všude tam, kam se nelze dopravit automobily. Slouží při kontrolách a opravách značení v obtížně dostupném terénu i jako prostředek k odklízení překážek z turistických chodníků a lesních cest.

Natáčení klipu Kouzlo.
Kamila Nývltová může v neděli zpívat přímo u vás v obýváku

Z druhého příspěvku 302 500 Kč Správa KRNAP pořídila vybavení informační a strážní služby. Konkrétně lyžařské sety, čelovky, helmy, batohy, žebříky, motorové pily,…prostě vše, co strážci potřebují v terénu. Strážci svou práci vykonávají celoročně v horském terénu, za každého počasí, v denních či nočních hodinách, proto potřebují odpovídající vybavení, aby byli schopni řešit aktuálně vzniklé situace a poskytnout turistům potřebný servis. Nové vybavení jim usnadní práci a pomůže turistům, kteří se dostanou například do svízelné situace nebo si prostě nevědí rady.

„Příspěvek od Nadace ČEZ nám velmi pomůže. Návštěvnost Krkonoš roste a letošní rok ukázal, že když lidé nemohou jet na dovolenou do zahraničí, tak vyhledávají české hory. Naše personální možnosti jsou omezené, a tak je nezbytné, aby strážci byli odpovídajícím způsobem vybaveni a jejich služba v Krkonoších byla smysluplná. Díky podpoře Nadace ČEZ jsme si mohli dovolit strážce vybavit technikou, která zefektivní výkon jejich služby,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Šárka Lapáčková Beránková