Závod rohaček se jede jako Memoriál Josky Tylše, jako vzpomínka na znalce a propagátora saní rohaček ze sousední Velké Úpy, který tragicky zahynul v zimě roku 2019.

Závodí dvojice, které kromě jízdy na saních převážejí seno a v závěru závodu řežou dřevopilou kaprovkou. Soutěžit mohou i děti s rodiči. Dvoučlenné týmy bývají většinou oblečeny do historických kostýmů, neboť na závěr vyhlásíme soutěž o „nejvymazlenější rohačkářský pár“. Pro dobrou náladu bude v prostoru cíle hrát stylová hudba a bude připraveno i jednoduché horské občerstvení.

Masopustní outerek ve Vrchlabí.
KVÍZ: Masopust, ostatky, fašank či karneval. Jak dobře znáte tradice a zvyky?

Kdo má chuť si zavzpomínat na staré časy, přijeďte se podívat do pohádkové Malé Úpy. Na půjčení máme 10 saní rohaček. Přihlášky dvoučlenných týmů předem na info@pomeski.cz nebo telefonicky na 775 580 395.

Karel Engliš, starosta Malé Úpy

Krátce z historie rohaček:
Rohačky se v Krkonoších používají již od 16. století. Saně se používaly a někde ještě používají ke svozu dřeva v zimě nebo ke svozu sena v létě. V roce 1815 se datoval první turistický sjezd, který startoval právě v Malé Úpě na Pomezních Boudách a končil u zájezdního hostince Pod Zlatou hvězdou v Kowarech. Je tedy vidět, že rohačky se v Malé Úpě doslova narodily. Vrcholem byl potom rok 1896, kdy bylo pro turisty nachystáno už kolem 3000 rohaček a stejný počet tažných koní. Obec Malá Úpa si nechala vyrobit 10 saní rohaček podle vzoru Velká Úpa – před rokem 1945.