Mezi nimi se často objevovaly záběry z lyžařských výcviků a dovolených, odpoledních sáňkovaček i hokejových zápasů pořádaných na místních rybnících, ulicích a dvorcích.

Své fotografie nám zaslala také paní Marie Pavelkováz Olšovce: „Humplíkův kopec byl v intravilánu, téměř naproti základní škole, my děti jsme to měly blízko, tak na kopci bylo přes týden po škole plno a živo. Nacházel se mezi zemědělskými usedlostmi. Obě dnes už nejsou, stejně jako ten kopec. Byl srovnán a na jeho místě byl postaven rodinný dům,“ popisuje své vzpomínky.

Pan Miroslav Kozelský zase vzpomíná na lyžařský kurz s gymnáziem: "Lyžařský kurs gymnázia ze Zábřehu na Moravě na chatě Návrší v roce 1965. Na fotografii jsem s  "Kimem"  Novákem,  což byl syn šéfa chaty na Kralickém Sněžníku a kabaretiér. Přes zimu pomáhal tátovi na chatě a psal. Když slezl sníh, on učinil totéž a odebral se do Karlových Varů, kde provozovali s kamarády KOČovný KAbaret  KOČKA a s maringotkou o prázdninách šířili kulturu po Čechách."

Dětské zimy a protahování silnic za dob bez sypačů si připomíná i Marie Ženatová: "Brzy ráno za úplné tmy jsem na sebe dala co nejvíce oblečení a už stála ve dveřích maštale, které na mne dýchlo teplem koní. Nabalený tatínek měl na sobě kabát, podšitý králičími kůžkami, koně přehodil houněmi a a z obou stran zavěsil rolničky. Já jsem měla menší podložku z kozí kůže, která se vešla vpředu na špičku pluhu, kam jsem se dobře vešla stočená do klubíčka. Pluh byl přimrzlý, povel "Vijóó" se musel opakovat dvakrát.

Kolos se rozjel a tatínek - v rukách otěže - šel rozvážným krokem vedle roztaženého pluhu. Všechno kolem nás bylo panensky bílé, místo rybníčku bílá pláň. Koně našlapovali tiše, sníh občas zavrzal pod těžkými botami - filcáky tatínka. Padaly drobné sněhové vločky a občas mi nějaká spadla až do oka. Krajina kolem byla úplně jiná v bílém světle měsíce, a když jsme přijeli do lesa, už jsem se začínala i bát.

"Prrr," tatínek zastavil a povídá: "Mosiš slizt z ploho, zmrzla bes… Mosiš jit pěške jako já, ale za plohem…" řekl mi horáckým nářečím.

Poslušně jsem slezla a skutečně cítila celé tělo ztuhlé. Tatínek dal každému z koní skývu chleba, kterou vytáhl z kapsy, a po chvíli povel: "Vijóó, zaber Šemiko a Ado…" Občas jsme stáhli jednu stranu, druhou, ale pak už zase roztáhli těžká břevna. Teď přišlo místo, kde byly hromádky škváry, aby si někteří řidiči sami - kdyby nemohli projet a klouzalo jim to - mohli posypat cestu.

Uslyšela jsem zavolání: "Kdebe to koně do kopečka nehotáhle a ploh začal cófat, hotiké pryč a skoč doprava." Nestalo se tak, koně to vytáhli, ale oči byly stále na stopkách - aby koně někde nesjeli do patníku u cesty.  A já se už víc začínala bát sama vzadu a vyděšeně se v duchu modlila - Andělíčku, můj strážníčku…  Už jsem nemohla, cítila jsem, že už se potřebuji položit na sníh a zavřít oči…

Tatínek se naštěstí otočil a uviděl mne, jak sotva jdu. Zastavil koně, vzal mě do náruče a znovu položil na malou podložku u špičky pluhu a zabalil do kozí kůže.

Už jsem viděla vršky dřevěných zábran proti sněhu, pak po obou stranách vršky vzrostlých stromů třešní a to už jsem viděla, že se blížíme k vesnici. A stromy obalené krásnou jinovatkou a sněhem jakoby mi šeptaly - zavři oči, teď už můžeš.

Doma mne tatínek ani nesvlékl, jen zul boty, položil do peřin, abych rozmrzla, a jen tiše řekl: "Vodpočni si a ať se tě něco pěknyho zdá, autobus ož bode muct projet…"

Své fotografie a vzpomínky nám zaslali: Andrea Nováková, Pavel Kyselák, Alena Němcová, Mirka Skorunková, Vlasta Janoušková, Jarmila Valentová, Alena Voráčková, Pavel Tomek, Bohdana Hudská, Marie Pavelková, Jiří Zachariáš, paní Chybová, obec Tstěnice, obec Šatov, obec Lelekovice, Východočeské muzeum Pardubice, MGOH, Mirka Mašlaňová a Lidka Šrámková, Miroslv Kozelský, Marie Ženatová, Marta Valentová, Karla Lierová, Blanka Mrkvičková, M. Chalusová, Ladislav Beran, Ladislav Kruliš, Pavel Capoušek a obec Fryšava pod Žákovou horou.

Mnohokrát děkujeme všem, kteří se zapojili do našeho retro projektu s tématem zimních sportů. A pokud máte i nadále chuť být s Deníkem RETRO, budeme rádi, když se podělíte o další fotky z vašeho archivu. Aktuální téma jsou MASOPUSTY. Své snímky můžete zasílat na e-mailovou adresu foto@denik.cz.