Přechod se nachází na obchvatu města Jilemnice v ulici Krkonošská. Denně zde přechází nejen mnoho dospělých, ale především dětí. Nedaleko přechodu je mnoho rodinných domků a je zde situováno i několik obchodů.

„Jsme rádi, že jsme mohli zvýšit bezpečnost našich občanů. Přechod pro chodce se nachází v těsné blízkosti křižovatky a je veden přes tři pruhy, přičemž jeden z pruhů je určen k odbočení vlevo. Jedná se o přechod, který je z obou stran za zatáčkou, navíc zde řidiči často překračují povolenou rychlost a jejich pozornost není zaměřena na pěší dopravu, což může být zejména za snížené viditelnosti nebo za tmy velmi nebezpečné,“ vysvětluje starosta obce David Hlaváč.

Péče o člena rodiny s Alzheimerovou chorobou. Ilustrační snímek.
Klub pečujících pomůže zvládat náročnou péči o člena rodiny s demencí

Nové osvětlení zpřehlednilo dopravní situaci a zvýšilo bezpečnost přechodového místa. Přechod je velmi frekventovaný a neosvětlený představoval jedno z rizikových míst v Jilemnici. Přechod je nyní mnohem bezpečnější pro řidiče a především pro chodce. Při snížené viditelnosti nebylo přecházejícího, téměř vidět.

Města a obce mají možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a další veřejných budov ovlivnit. Od roku 2013 běží grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ. V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob. Věděli jste, že kvalitní osvětlení přechodu dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 procent?! Mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod zaviněných řidiči bohužel stále patří nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Ohroženi na přechodech bývají zejména senioři a děti.

Šárka Lapáčková Beránková