V Krkonoších festival zamíří do Vrchlabí, kde se nachází Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Krtek od architekta Petra Hájka. Jedná se o stavbu se zelenou střechou, která pracuje se terénními úpravami a je i nástrojem k interpretaci toho nejdůležitějšího v ochraně přírody. Nedávné a budoucí proměny Pece pod Sněžkou a jejího okolí představí Jiří Opočenský z ateliéru ov-architekti.

Ve Velké Úpě se pak mohou zájemci seznámit s Herní krajinou Pecka od autorů Matěje Hájka a Terezy Kučerové. Důvodem vytvoření herní krajiny bylo motivovat rodiče a děti pro pobyt v lese na vysokohorském vzduchu v kontaktu s přírodními materiály.

Na Trutnovsku je stanoviště drive-in pro senátní a krajské volby před hasičskou zbrojnicí v Trutnově - Horním Starém Městě. První volič přijel volit v 7.48 hodin.
V Trutnově volilo z auta 21 lidí, byli u toho vojáci a strážníci

„Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu,“ říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová.

Festival má na programu přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku a zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. Na vybrané akce je potřeba rezervace předem. Registrace již byly zahájeny.

Tady se bude volit ve středu z auta. Nová požární zbrojnice Sboru dobrovolných hasičů Trutnov - Horní Staré Město byla otevřena loni v srpnu, stála 26 milionů korun.
Ve středu se volí drive-in v trutnovské hasičské zbrojnici, pod dohledem vojáků

Den architektury nabízí i program pro děti a první český filmový festival o architektuře Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

Silvie Marková