Pro zábavu v podobě terénní jízdy na motorkách a čtyřkolkách tam podle botaničky Heleny Prokešové ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava není místo. „Na nelegální jízdy motorových strojů v národní přírodní památce se zaměříme a budeme je důrazně postihovat. Zástupci obce v nejbližší době nainstalují dopravní značky se zákazem vjezdu,“ přiblížila Prokešová.

Na dodržování budou dbát s policisty a Stráží přírody.

Hustopečští si v těchto dnech připomínají šedesáté výročí zřícení věže tamního kostela svatého Václava.
Věž kostela v Hustopečích se zřítila: lidi před 60 lety vyděsila rána v noci

Jízdy motorkářů vadí i Dunajovickým. „Máme k lokalitě silný citový vztah. Mnozí na úpatí kopců obhospodařují své vinohrady, jiní sem chodí na vycházky, myslivci se zde zase starají o zvěř. Pro všechny skupiny obyvatel je tento způsob využívání Dunajovických kopců velmi obtěžující. V loňském roce situace dospěla tak daleko, že byla už neúnosná,“ zmínil starosta Dolních Dunajovic Josef Hasník.

Národní přírodní památka Dunajovické kopce má i kulturní hodnotu. Vztahuje se především ke kopci zvanému Rochusberg. Na jeho vrcholu stávala v sedmnáctém a osmnáctém století viniční kaple svatého Rocha, která měla pro tehdejší obyvatele Dolních Dunajovic velký duchovní význam.

Namísto rajčat nyní pěstují ve sklenících u Velkých Němčic okurky.
Místo rajčat okurky. Prodej z farmy ve Velkých Němčicích začne zanedlouho

Několikrát do roka k ní putovala procesí a konaly se tam bohoslužby. „Po zákazu těchto procesí v období josefínských reforem byla sice kaple do poslední cihly rozebrána, Dunajovičtí však na vrcholu Rochusbergu vystavěli alespoň kříž a k místu v modlitbách směřovali i nadále. Dnes odkazuje na někdejší náboženskou hodnotu Rochusbergu takzvaná Kaple cestou,“ doplnil Josef Šuba, historik Regionálního muzea v Mikulově.