„Vánoce jsou tu, proto svítíme už od rána,“ nechávají se slyšet vlastníci hospodářského pozemku na kopci v lokalitě řečené Mexiko. Jsou ještě ve Vřesině, přes cestu už ale mají Klimkovice a na opačnou stranu od nich je tvarůžky vyhlášená (nyní kvůli čínské nákaze dočasně uzavřená) výletní restaurace.

Noční pontifikální mše sv. v katedrále Božského Spasitele. Celebrantem bohoslužby byl biskup Martin David. 24. prosince 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: Taková byla letos půlnoční mše v katedrále Božského Spasitele v Ostravě

„Původně jsem dotáhl z lesa jako překvapení pro ženu jeden velký strom na zahradu a nakonec se nám to rozrostlo,“ popisuje Radim s tím, že na Mexiku tráví s partnerkou čtvrté vánoční svátky. A rok od roku tu přidávají další a další ozdoby a světýlka, nevynechávají ani ovocné stromy, natož branku u pozemku.

Lidé tu chodí na výlety

„Já děti nemám a manželovy žijí v Irsku. Tak si svátky zpestřujeme po svém,“ navazuje Darinka, které k dokonalosti výzdoby chybí asi jen ten sníh. Letos nicméně nemají nic nasvíceného na borovicích v „díře“ plánované původně jako tenisový kurt – ono by to ani moc nešlo ze silnice vidět. Na rozdíl od ostatního!

Bývalý hráč Baníku Ostrava Rostislav Vojáček poskytl Deníku rozhovor.
OSOBNOST REGIONU: Maradona? Možná bych nedohrál, směje se legenda Baníku Vojáček

Podle místních lidí i výletníků stojí pohled na vánoční atmosféru u Darinky a Radima za to už za bílého dne. Nemluvě o soumraku či úplné tmě. „Pět set šest set metrů světelných kabelů,“ konstatují k tomu majitelé pozemku pořízeného pro vybudování levandulové a kozí farmy (k jejímuž založení není daleko).

„Vánoce si užíváme od listopadu,“ tvrdí Radim zmiňující třítýdenní instalaci celé výzdoby. „Svítíme zřejmě do března,“ poznamenává Darinka připomínající stejně dlouhou dobu úklidu. Příští svátky, jak dodávají, se obejdou už bez největšího stromu z lesa. Jeho funkci převezme nastálo menší stříbrný smrček.