Možností, jak přispět, je několik. Na internetu například běží sbírka na podporu bratrů Petráňových, hasičů ze Stebna, jež pracují na letišti Karlovy Vary, kterým jev zvaný downburst poničil domy, techniku i les.

Řadu škod pojistka ani pomoc od státu lidem ze Stebna nezaplatí. Třeba na obnovu poničených stodol nebo po bouři střechami či zdivem zavaleného zařízení peníze chybějí. Místní se proto snaží co nejvíc opravovat s využitím starších materiálů. Sehnat ho je ale někdy obtížné. Například Milan Petráň by na obnovu poškozených hospodářských budov uvítal střešní latě nebo použité tašky typu Jirčany 77 a hřebenáče Jirčany 72, které se ale už nevyrábějí.

Tornádo v Hodoníně
PŘEHLEDNĚ: Když Česko trápilo extrémní počasí. Kde došlo k největším pohromám

Věří, že se najde někdo, kdo je má doma a už je nepotřebuje. Kdyby měl na poničenou stodolu pořídit novou střešní krytinu, nedoplatil by se. „Hodí se třeba i částečně použité, starší pletivo,“ nastínil. Rodině jeho bratra Jaroslava bouře rovněž poničila dům i hospodářské budovy, ale napáchala velké škody také na zařízení kolem.

„Skleník je zničený, gril letěl padesát metrů přes zahradu, také je zničený. Ve stodole spadl strop na křovinořez, snažím se ho opravit, ale je to starší typ a sehnat součástky je složité. Střecha spadla i na zahradní traktor, ten je poškozený naštěstí méně, je funkční a používáme ho,“ popsal.

Záchrana rodného domu

Milan a Jaroslav Petráňovi se narodili a žijí se svými rodinami ve Stebně. Jejich rodný dům, čerstvě zrekonstruovaný, dopadl hrozivě. Oba pracují na jeho záchraně. Výtěžek ze sbírky, do které zatím dárci poslali třicet tisíc korun, půjde na nákup právě drobnějších věcí.

„Ničivá bouře zcela či částečně poškodila i několik hospodářských budov, jak v usedlosti Jardy, tak mladšího Milana. Ten bydlí o kousek dál a až s odstupem dní zjistil, že prozatímní zaflikování děravých střech nebude stačit. U jedné z nich vlivem prohnutí a posunu střešních latí ještě škody hrozí,“ připomněla Lucie Bartoš, která finanční sbírku organizuje.

Letecký snímek povodní. V Královéhradeckém kraji nejvíce postihly města Svoboda nad Úpou, Hostinné, Nový Bydžov nebo Chlumec nad Cidlinou (na snímku koupaliště).
PŘEHLEDNĚ: Boj s přírodním živlem. Kde Čechy v minulosti potrápila velká voda

„Oba bratři si sotva mohou dovolit nečekané výdaje z podprůměrného platu. Jako letištní hasiči totiž nespadají pod ministerstvo vnitra, na živobytí tak mají o osm až deset tisíc korun měsíčně méně než běžní hasiči na stejné pozici. Výsluhy se jich netýkají,“ vysvětlila.

Sbírky pro Stebno 

Možností, jak pomoci lidem ve Stebně, je celá řada. Stále například běží sbírka tamního okrašlovacího spolku, na transparentním účtu se dosud nashromáždilo čtyři a půl milionu korun. Sbírku pro Stebno vyhlásilo také město Kryry, pod které vesnička spadá. Další možností je přispět na účet různých charitativních organizací.

V sobotu 14. srpna se ve Stebně koná benefiční kulturní akce na podporu a obnovu této vesnice, zahrají a zazpívají Klára Kolomazníková, Bořek Slezáček nebo třeba Jitka Asterová.