„Co se týká části požářiště, tak v tuhle chvíli tam probíhá dál kontrola technologie, protože je tam v určitých místech zvýšená teplota. Kromě zasahujících hasičů na místo nikdo jiný nemůže,“ řekl Milan Tabi s tím, že odhad ukončení zásahu je dnes, tedy ve čtvrtek, později odpoledne.

Jak uvedl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, pod kterou Preol patří, nelze zatím odhadnout skutečnou výši a rozsah škod. „To budeme vědět až v momentě, kdy se dostaneme dovnitř. Pořád ještě není definitivně uhašeno a hasiči ani policie nás dovnitř nepustí. Na místo nemohou ani vyšetřovatelé,“ sdělil Hanzelka s tím, že škody budou trojího druhu. A to jak na samotné budově, jejíž statika by však podle Hanzelky neměla být narušena, tak i na technologii zařízení a odstávce samotné výroby.

V chemickém provozu Preol v Lovosicích došlo k výbuchu.
V lovosické chemičce vybuchl v noci plyn. Zranění utrpěli tři podnikoví hasiči

„V tuto chvíli nedokážeme říct, jak budou tyto škody velké. Ale určitě to bude v řádu desítek až nižších stovek milionů korun. Stejně tak je obtížné určit, kdy bude v hale obnovený provoz. Může to trvat i několik měsíců,“ doplnil mluvčí Agrofertu.

K explozi ve výrobě biopaliv v areálu lovosické chemičky došlo v pondělí před 23. hodinou. Podle prvotních odhadů došlo k výbuchu vysoce hořlavého hexanu. Jedná se o těkavou látku, která se používá k vyextrahování oleje po vylisování olejnatých semen.

Výbuchu předcházel výjezd podnikových hasičů. Ti v noci zamířili k zahoření kabeláže v separátoru řepky. To bylo uhašeno, problém ale nastal poté. „Při odchodu z budovy došlo k výbuchu a ke zranění zasahujících hasičů,“ popsal mluvčí hasičů Milan Rudolf. Plechy z budovy odlétly až na vedlejší železnici, najel na ně i projíždějící vlak. K jeho poškození ani k dalším zraněním ale nedošlo.

Úklid po tornádu a demolice domů v zasažených obcích na jihu Moravy.
V ruinách po tornádu pracují jen naoko, pak kradou elektrocentrály i peníze

Podle rybářů, kteří z protějšího břehu celé neštěstí viděli, došlo nejdříve k velkému výbuchu, poté se z oken budovy vyvalil kouř a jiskry. V noci po explozi policie kvůli zásahu uzavřela na několik hodin i komunikaci I/15, v úterý ráno už byla průjezdná.

Policie prošetřuje obecné ohrožení

Mluvčí policie Daniel Vítek informoval, že kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. "V rámci dokumentace místa události jsme využili i policejní vrtulník. Okolnosti a příčina výbuchu jsou předmětem prověřování, zároveň budeme zjišťovat, zda nedošlo k porušení bezpečnostních předpisů. Další neodkladné úkony, například ohledání místa exploze a šetření ke zjištění příčin výbuchu, budeme provádět jakmile to situace na místě dovolí," uvedl Vítek.