„Jen v době od pátku 19. února (od 16 hodin) do pondělní 16. hodiny bylo ve firmě Škoda evidováno celkem 178 nově pozitivně testovaných zaměstnanců (25 v pátek, 18 v sobotu, 9 v neděli a 126 v pondělí),“ napsal o situaci v automobilce týdeník Škodovácký odborář.

Odbory také apelovaly na zaměstnance společnosti, aby dodržovali epidemická opatření a nepodceňovali svůj zdravotní stav. V případě, že se nebudou cítit dobře, mají zůstat doma, omezit kontakty a využít bezplatných antigenních testů, nabízených zaměstnavatelem.

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav
S covidem bojuje v Klaudiánově nemocnici i šestnáctiletý pacient. Lůžka ubývají

Na dotaz Deníku, týkající se počtu nemocných ve firmě za celou dobu pandemie, mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová konkrétními čísly neodpověděla. Konstatovala, že díky zavedeným opatřením je ve firmě vzhledem k poměru počtu zaměstnanců a potvrzených případů nižší podíl nakažených než v populaci v Česku. „Aktuálně v jednotkách stovek,“ uvedla.

 

O přerušení výroby jako na jaře Škoda neuvažuje

Na jaře loňského roku Škoda Auto přerušila výrobu ve chvíli, kdy se objevili první nakažení. Trvalo to déle než měsíc. Nyní se k podobnému kroku údajně nechystá. „Společnost Škoda Auto aktuálně o uzavření výroby neuvažuje. Automobilka respektuje všechna platná vládní nařízení a vývoj situace bedlivě sleduje,“ poznamenala Gillichová k současné situaci, kdy premiér Andrej Babiš opakovaně veřejně zmiňoval i možnost tvrdého lockdownu.

Do Vodkovy ulice se po schodech nedostanete
Padající kameny ohrožují chodce. Boleslav zavřela schody do Vodkovy ulice

Automobilka podle mluvčí vše související s koronavirovými okolnostmi pravidelně konzultuje s experty v oblasti zdravotnictví a čerpá z aktuálních informací, které sdílí úřad vlády a krajské hygienické stanice.

„Současná mimořádná epidemiologická situace vyžaduje zpřísnění některých už nasazených opatření. Aktuálně jde například o zvýšení ochrany dýchacích cest, kdy po dohodě s Odbory KOVO je od 25. února povinnost nosit dvě chirurgické roušky, případně respirátor FFP2 na vybraných místech, tedy ve zdravotnických zařízeních, ve svozové dopravě včetně zastávek, v prodejnách pro zaměstnance a na dalších místech,“ připomněla Martina Gillichová s tím, že nutnost nošení respirátorů platí i pro zaměstnance, kteří pracují na pozicích s častými kontakty s vnějším prostředím.

Ilustrační foto.
Pivovar Klášter už pivo nevaří, výroba byla zastavena. Prý dočasně

Na pracovištích uvnitř továrny pak zůstává povinnost nošení jedné chirurgické roušky. Ty přitom podnik svým zaměstnancům dodává.